"Çıktıkları yolculukta dağ başında mola veren bir ağa ve maraba, saklandıkları yerden kontrol noktasını izlerler. İki kişi arasındaki ilişki aslında insanlığın varlığından beri mücadele ettiği mülkiyetçilik ve ezen-ezilenlerin hikâyesinin özeti gibidir."
İBB Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen Geçit isimli tiyatro oyunu, ilk kez 2020 yılında pandeminin sebep olduğu aradan sonra sezonun açmıştı. O zamanlar heyecanla bilet aldığım oyuna İzmir'de meydana gelen depremin verdiği uzun süreli moral bozukluğu nedeniyle gidemesem de bu yıl ilk fırsatta izledim.
Bir ağa ve bir marabanın çıktıkları uzun yolda, dağ başında mola vermeleriyle başlayan oyunda bu iki "yoldaş" kontrol noktasını izlemeye koyulur. İzledikleri geçit yani kontrol noktası için bir bekleyişleri vardır. Bekleme, çok zorlu geçer. Artık yoldaş olan bu ikili, konumları itibarıyla denk değildir ve oyunun esas konusu da bu ezen-ezilen hikayesidir.
Bir hiyerarşik yapıyı gözler önüne seren oyunda, ezen kişi ağayken, ezilen de elbette marabadır. Yeşilçam filmlerinde de sıkça rastladığımız bu hiyerarşik yapıda köy ağaları kendilerini bir üst varlık olarak görürken, köylüleri de birer nesne olarak konumlandırır.
Beraber bir yola çıkan ve birbirlerine karşı çok sinsi hisler besleyen ikilinin yoldaşlığı, bir zaman sonra çetin bir mücadeleye dönüşür.
Son derece keyifli ve kısa bir oyun olan Geçit, toplumsal hiyerarşinin Yeşilçam'da kalmadığını göstererek günümüzde de şekilden şekle giren bir hayalet gibi karşımıza dikiyor.
Topluma, insana dair gerçekleri izlemek isterseniz, Gürol Güngör ile Hasip Tuz'un başarılı oyunculuğuyla şahlandırdığı bu oyuna bir şans verin.
OYUNUN KADROSU
Yazan : CEM DÜZOVA
Yöneten : NİHAT ALPTEKİ
Dramaturg : DİLEK TEKİNTAŞ
Müzik : BARIŞ MANİSA
Sahne- Kostüm Tasarımı : MEHMET EMİN KAPLAN
Işık Tasarımı : MUSTAFA TÜRKOĞLU
Efekt Tasarımı : ÖZGÜR YAŞAR İŞLER
Dekor Uygulama : MURAT GÖKDEN
Kostüm Uygulama : AYNUR DURAN KOPUZ
Yardımcı Yönetmen : AHHAN ŞENER
Reji Asistanları : EMRAH DERVİŞ SOYLU - PINAR PAMUK