Kadınlar Dikkat Meme Kanserinden Koruduğu Ortaya Çıktı. Meme Kanserine Karşı D Vitamini...

Meme kanserine karşı D vitamini ile önlem alın

Son yapılan araştırmalara göre düşük D vitamini düzeyleri, menopoz öncesi ve menopoz sonrasında meme kanseri riskini artırıyor. D vitamini yetersizliği bulunmayan kadınların meme kanserine yakalanma riski yüzde 45-50 daha az.

Aynı zamanda yine yapılan çalışmalar D vitamini seviyesi yüksek olan kadınların yaşama şansının D vitamini seviyesi düşük olan kadınlara göre en az 2 kat daha fazla olduğunu gösterilmiştir.

D vitamini nedir?

D vitamini yağda çözünen bir vitamin olup, ana kaynağı güneş ışınlarından gelen ultraviyole-B ışınıdır. D vitamininin ana üretim yeri cilttir. Güneş ışınları cilt ile etkileşime girdiğinde D vitamini sentezi başlar. Besin ve gıdalardan alınan D vitamini ise oldukça düşüktür. Kemik sağlığını korumak, sağlıklı kemik ve diş gelişimi için olmazsa olmaz olan D vitamini, yağda eriyen dört vitaminden biridir. Son yıllardaki çalışmalar D vitamininin insan vücudu açısından kemik gelişimi dışında birçok fonksiyonunun olduğunu da göstermiştir. Güneşten ve besinlerden alınan D vitamini, vücutta birtakım değişikliklere uğrayarak, karaciğerde depolanır.

Neden D vitamini eksikliği görülür?

Günümüz yaşam koşulları, uzun süre kapalı mekanlarda kalma, masa başı işleri, sağlıksız beslenme, iklim değişiklikleri, özellikle büyükşehirlerde yaşayanlarda D vitamini eksikliği daha fazla görülmekte, bu da birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.

Kadınlar Dikkat Meme Kanserinden Koruduğu Ortaya Çıktı. Meme Kanserine Karşı D Vitamini...

D vitamini eksikliğinde hangi belirtiler görülür?

Kemik ağrısı,
Yürüme güçlüğü,
Halsizlik, güçsüzlük,
Yorgunluk,
Uykusuzluk,
Gözaltı morlukları,
Kemiklerde kolay kırılma,
Çocuklarda büyüme geriliği, boy kısalığı,
Sık hastalanmak.

D vitamini meme kanserine karşı neden önemli?

D vitamini, hücreler arasındaki iletişimi arttırarak hızlı bölünmeleri engellemektedir. Aktif D vitamininin anti kanser özelliği taşıdığı kanıtlanmıştır. D vitamini bu özelliğini kanser hücrelerinin büyüme ve çoğalmasını durdurarak, metastaz denilen kanserin kaynaklandığı dokudan daha uzaktaki doku ve organlara yayılımını önleyerek yaptığı gösterilmiştir. Yapılan çalışmalar D vitamini ile kanser riski ve hayatta kalma açısında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.

 

Yapılan son çalışmalar düşük D vitamini düzeylerinin menopoz öncesi ve menopoz sonrası meme kanseri riskini artırdığı yönündedir. Hatta 2023'de yapılan bir çalışmada D vitamini kan seviyesi 30 ng/ml'nin üzerinde olan kadınların meme kanserine yakalanma riski yüzde 45-50 daha azdır. Ayrıca meme kanserine yakalanmış kadınların dahi D vitamini seviyesinin kanda 30 ng/ml'nin üzerine çıkarılması tedavi seyrini oldukça olumlu etkilemektedir.

Kansere yakalanmamış bir kadında normal D vitamini seviyesi, en az 30 ng/ml olmalıdır. Meme kanserine daha önceden yakalanmış kadınların bile D vitamini seviyesinin 50 ng/ ml ve üzerine çıkarılması, tedaviyi olumlu etkilemektedir. Yapılan bazı araştırmalar D vitamini eksikliğinin meme kanseri dışında; kalın bağırsak, akciğer ve prostat kanseri riskini de arttırdığını ortaya koymuştur. 

Peki D vitamini takviyeleri güvenilir mi?

D vitamini takviyesi almadan önce kanda D vitamini seviyesi ölçülmelidir. Kanda D vitamini 25 Hidroksi vitamin D düzeyi ölçülerek değerlendirilmelidir. Kandaki D vitamini seviyesi 30 ng/ml.den yüksek olmalıdır. D vitamini aşırı alımı ciddi yan etkilere neden olur. Günlük D vitamini alımı kesinlikle 4000 IU' yı geçmemelidir. Aksi takdirde yüksek D vitamini doku ve kemiklerde kireçlenmelere, böbrek taşlarına, kanda kalsiyum yüksekliğine neden olur.
Yağlı balıklar, yumurta, tereyağı gibi süt ürünleri ve balık yağı D vitamini açısından zengindir. Yeterli D vitamini alımı, doğru besleme ve güneş ışınlarından doğru bir şekilde yararlanma sayesinde gerçekleşmektedir.

D vitamini takviyesi enjeksiyon veya ağızdan hızlı çözünen tablet ya da damla şeklinde yapılabilir. Dvit3 ampul formları da ister kırılıp ağızdan ister enjeksiyon yolu ile kullanılır...

 Doçent Doktor Mehmet Emin Güneş/Genel Cerrahi Uzmanı