Antidepresan Yerine Turşu Tüketin. Mutluluğun Sırrı Bağırsaklarda...

Mutluluk Bağırsakta Başlar, Mutluluğunuzun Sırrı Bağırsaklarınızdadır.

Günümüzde artık bağırsaklar ikincil beyin olarak kabul edilmektedir. Beyin ile bağırsaklar arasında güçlü bir bağlantı vardır. Mutluluk hormonu olarak bildiğimiz serotoninin % 95'i bağırsağımızdaki iyi bakteriler tarafından sentezlenmektedir. Bu nedenle bağırsak sağlığı beyin sağlığı kadar önemlidir. Yetişkin bir insanın bağırsağında trilyonlarca faydalı bakteri bulunur. Bağırsakta bulunan iyi ve kötü bakteriler bağırsak mikrobiyotasını oluşturur.

Mutluluk hormonu nedir?

Nörobiyolojik açıdan mutluluk hissine neden olan hormonlar oksitosin, serotonin, endorfin ve dopamindir. Kendini iyi hissetme, ruh hali, duyguları ve hayata bakışı etkileyen bu hormonların en önemlilerinden olan serotonin bağırsaklarda üretilen, kişiye kendini iyi hissettiren mutluluk hormonudur. Mutluluk hormonları sadece ruhsal dengeyi sağlamaz, uyku, uyanıklık, konsantrasyon, kemik sağlığı ve güçlü bağışıklık gibi fiziksel olarak ta etkilidir. Biliyoruz ki artık serotonin kanser hücresi ile savaşta etkinliği en yüksek faktörlerdendir.

Serotonin hormonunun yeterli seviyede olması ruh sağlığını olumlu etkilediği gibi yetersiz seviyede olması depresyona eğilimi, dikkat azlığı ve uyku bozukluğuna yol açar. İşte bağırsak florasındaki dost bakterilerin fazla olması bağırsak sağlığını artırdığı gibi iyi bir ruh hali için de oldukça gereklidir.

 

Bağırsak florası nedir?

Bağırsak florası bağırsağımızda bulunan tüm mikroorganizmaları kapsar. İnsan bağırsağında iki ana bakteri grubu vardır. Dost dediğimiz faydalı iyi bakteriler ve zararlı dediğimiz kötü bakteriler.  Bu iyi bakteriler, sindirim sistemimizde bulunan herhangi bir hastalığa neden olmayan mikroorganizmalardır ve vücut savunmasında önemli bir yere sahiptir. Zararlı bakteriler ise sık hastalanmamıza, süreğen hastalıkların ortaya çıkmasına ve ishal, şişkinlik, gaz hissi gibi sindirim şikayetlerine neden olurlar.

Bağırsak sağlığının korunmasında , iyi bakterilerin sayıca artmasının en kolay yolu ise probiyotik tüketmektir.

Probiyotik nedir?

Tüketildiğinde sindirim sistemi için sağlıklı olan, bağırsaklardaki iyi bakterileri korumayı ve artırmayı amaçlayan canlı mikroorganizmalar içeren gıda ve takviyelerdir. Yeterli miktarda tüketilmediğinde hem fiziksel hem psikolojik rahatsızlıklar oluşabilmektedir.

Probiyotiklerin faydaları nelerdir?

-Besinlerin sindirilmesine ve enfeksiyonlara karşı koyarak sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder.
-Cilt alerjilerine karşı bağışıklık sistemini artırır.
-Vücut yağ dengesini kontrol ederek, kalp ve damar sağlığını korur.
-Mantar enfeksiyonlarını önlemede etkilidir.
-Bağışıklık sistemini artırarak, sık sık hastalanmaya karşı koruyucudur.
-Kanserojen ve ağır metalleri etkisiz hale getirirler.
-Toksik maddeleri yok ederler.
-Sağlıklı bir bağırsak florasını oluşturarak ishal ve kabızlığı önlerler.
-Huzursuz bağırsak sendromunun tedavisinde olumlu yönde katkı sağlarlar.

Probiyotik içeren besinler nelerdir?

Tarhana çorbası, ev yapımı turşu, boza, ev yoğurdu ve kefir bilinen en iyi doğal probiyotiktir. Ayrıca gereksiz yere kullanılan antibiyotikler iyi bakterileri yok edip, sağlıklı yaşam zincirini ortadan kaldırdığından, probiyotikler bunlara karşı da etkilidir. 

-Kefir, fermente edilmiş probiyotik süt içeceğidir.
-Yoğurt, özellikle laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler tarafından fermente edilerek elde edilen ev yoğurdu.
-Turşu, ev yapımı lahana turşusu.
-Peynir, en güçlü triptofan kanaklarındandır.
-Sirke, fermente olan elma ve üzüm sirkesi.

Ayrıca soğan, sarımsak, ananas, fındık, bitter çikolata, keten tohumu, kuşkonmaz, pırasa, paça çorbası, kemik suyu, zeytinyağı gibi besinlerde de doğal probiyotik vardır.
 Ve son olarak olumlu düşünmek ve gülmek te serotonin ve dopamin seviyelerini artırarak bizi mutlu kılar.

Doçent Doktor Mehmet Emin Güneş/Genel Cerrahi Uzmanı