Yüzüğe giden yol lüks vergiden geçiyor

Finansal açıdan güçlü olmayan takımın Nba'de şampiyon olması cok zor.

Yıldız kontratlarının maksimumdan ödendiği günümüzde maaş sınırı içinde kalıp şampiyon olmak neredeyse imkansız. Golden State Warriors 5 şampiyonluk kazandığı süreçte toplam maaşa ilave 300 milyon doları bulan lüks vergisi ödedi.

Yüzüğe giden yol lüks vergiden geçiyor

Los Angeles Clippers uzun yıllardır bu rakama yakın bir meblağı ödemesine rağmen yüzük kazanamayınca bu sene strateji değiştirerek düşük bütçeli bir kadro kurdu. Tasarruf hamlesinin faturası Paul George'un takımdan ayrılmasıyla sonuçlandı. Üç maksimum kontrata sahip Phoenix Suns irili ufaklı hamlelerle maaş bütçesini 230 milyon dolara çıkarttı. Bu sene en çok maaş ödeyen takım olacaklar. Başkan Matt Ishbia lüks vergiyle birlikte 450 milyon dolar civarı ödemeyi göze aldı. Bana göre şampiyon olma şansları en az 5-6 takımdan daha düşük. Bir önceki sezonun şampiyonu Denver Nuggets finansal açıdan güçlü olmadığı için Bruce Brown ve Kentavious Caldwell Pope gibi rol oyuncularını kaybederek şampiyonluğun ikinci derecede favorisi durumuna düştü.

Yüzüğe giden yol lüks vergiden geçiyor - Resim : 2

Son şampiyon Boston Celtics kilit oyuncularıyla sözleşme uzatarak pahalı bir kadro kurmayı göze aldı. Önümüzdeki sezon sınırsız serbest oyuncu olacak Jayson Tatum süper maksimum kontratla takımda kaldı. Tatum 5 yıl sürecek sözleşmesi gereği yılda 62 milyon dolar kazanacak. 57 milyonluk kontratıyla Jaylen Brown bir diğer süper max kontratlı oyuncu. Jrue Holiday'ın 30×3 yıllık sözleşmesine bu sene Derrick White'ın 30×4 yıllık sözleşmesi eklendi. Kristaps Porzingis'in 30×2 yıllık sözleşmesi sürüyor. Bu sene 2 milyon dolar kazanacak olan Sam Hauser’a önümüzdeki sezondan itibaren 4 yıl süreyle yılda 11 milyon dolar ödenecek. Al Horford'un 10 milyon dolarlık sözleşmesinin bu sene son yılı.

Yüzüğe giden yol lüks vergiden geçiyor - Resim : 3

Çaylak ve minimum kontratları eklediğimizde Celtics'in maaş bütçesi 201 milyon doları buluyor. Seneye uzatmalar devreye girdiğinde bu rakam 227 milyon dolara ulaşacak. Kontratlar uzun süreli olduğu için, Celtics'in takım maliyeti önümüzdeki 4 yıl 200 milyon doların altına inmeyecek. Bu sene için lüks vergiyi eklediğimizde Boston'ın ödemesi gereken rakam 400-450 milyon dolar arası.

Rakam çok büyük olmakla beraber Los Angeles, Chicago, New York, San Fransisco gibi büyük pazar takımlarını zorlamaz. Çünkü gelirleri bunun kat be kat üstünde. Boston’u da büyük pazarlar arasında sayabiliriz. Ayrıca Boston kadrosu genç, atlet, çift yönlü katkı veren, karakteri iyi oyunculardan kurulu olduğu için kötü yatırım da değil. Gelecekte Celtics strateji değiştirse hepsine alıcı bulur. Hem de karşılığında genç yetenek ve çoklu draft haklarıyla.