Göster kaslarını... Fizik gücü önemli. NBA'de zayıflara yer yok!


Göster kaslarını 

Amerikalıları oyuncu yetiştirme konusunda başarılı bulmuyorum. Kolektif anlayıştan uzak, belli şeyleri çok iyi, geri kalanını ise pek yapamayan oyuncular yetiştiriyorlar. Genç oyuncular eksiği NBA'de kapatıyor. Bundan dolayı oyuncu gelişiminde bayağı iyiler.

Göster kaslarını... Fizik gücü önemli. NBA'de zayıflara yer yok!

Hemen her konuda uzman özel koç var. Her türlü detay en ince ayrıntısına kadar inceleniyor ve oyuncu için en uygun çözüm üretiliyor. Yeter ki oyuncu çalışmak istesin. NBA takımları bu konuda sınırsız seçenek sunuyor. Özel çalışmalar içinde olmazsa olmaz fiziksel gelişim. Hangi pozisyonu oynarsa oynasın NBA oyuncusu kalıplı olmak zorunda. Aksi takdirde başarılı olması mümkün değil. NBA ve Spurs'un harika çocuğu Victor Wenbanyama'ya baksanıza. Henüz bir sene dolmadan çırpı gibi vücudu kaslı görünüme kavuşmuş. Fransız pivotun bir Anthony Davis fiziğine ulaşmasını beklemiyorum. Zaten bu mümkün değil. Belli oranda kaslansa yeter. Boyalı alandaki itiş kakış için en azından belli oranda fizik gücüne ihtiyacı var. 

Göster kaslarını... Fizik gücü önemli. NBA'de zayıflara yer yok! - Resim : 2

Lakers'a kadın eli

Los Angeles Lakers'ta JJ Redick'in ekibine iki deneyimli bir de tanıdık isim eklendi.  Nate McMillan ve Scott Brooks stafın ilk isimleri oldu. Her ikisi de başantrenörlük dönemlerinde başarılı olamadı. Bununla beraber Mc Millan iyi savunma koçudur. Lakers'ın savunma stratejisini onun belirleyeceğini düşünüyorum.

Scott Brooks koç olarak çok kötü. Taktik, teknik, oyun okuma. Hangi açıdan bakarsak bakalım en kötüler arasında. Yıllardır oyuncu ilişkilerinin çok iyi olmasının ekmeğini yiyor. Lakers'da da aynı işi yapacağını düşünüyorum. "Yıldız sırtı sıvazlayan koç".

Göster kaslarını... Fizik gücü önemli. NBA'de zayıflara yer yok! - Resim : 3

Gelelim tanıdık isme. Lindsey Harding Lakers tarihindeki ilk kadın asistan koçu oldu.
Ligimizde 5 sezon oyun kurucu olarak boy gösteren Lindsey Harding, Galatasaray ve Beşiktaş'ın arasında bulunduğu çeşitli takımlarda oynadı. Basketbolu bırakmanın ardından koçluğa başladı. Oyuncu gelişimi koçu olarak Sacramento Kings'te Mike Brown'ın yardımcılığını yapan Harding'i, ilk kadın koç olacağı için bir halkla ilişkiler çalışması olarak görenler varsa yanılıyor. Geçtiğimiz yıl Stockton Kings koçu olarak Gelişim Ligi'nde yılın koçu ödülünü kazandı. Gelecekte başantrenör olma potansiyeli var. Lakers'ın genç oyuncularının gelişimine olumlu katkı yapacağını düşünüyorum. 

Göster kaslarını... Fizik gücü önemli. NBA'de zayıflara yer yok! - Resim : 4

Yıllar sonra, daha iyisi için

Yeni sezonda Oklahoma City Thunder'a takaslanan Alex Caruso, Koç Mark Daigneault'un kısalar üzerinden hayata geçirdiği savunma sistemi için ideal oyuncu. İkili, henüz hayalini kurdukları NBA'in epey uzağında, Gelişim Ligi ekibi Oklahoma City Blue'da 2016-17 sezonunda beraber çalışmıştı. İkisi için de kısa süren Gelişim Ligi serüveni büyük başarılar elde edecekleri NBA kapısını açtı. Alex Caruso bir kaç ay sonra Los Angeles Lakers'tan aldığı 10 günlük kontratla adım attığı NBA'de bir şampiyonluk yüzüğü kazandı. Ligin en iyi savunma yapan gardları arasında. Mark Daigneault ise Oklahoma City Blue'daki başarısının ardından 2018'de Bill Donovan’ın asistanı olarak Oklahoma City Thunder stafına katıldı. Bill Donovan'ın 2022'de ayrılmasının ardından Oklahoma City Thunder koçu oldu. Drafttan seçtiği oyuncularla yepyeni bir sistem inşa ederek, kısa sürede şampiyonluk potansiyeli olan bir takım kurdu.

Normal sezonu Batı Konferansı lideri tamamladığı geçen sene NBA’de yılın koçu seçildi.
Henüz yolun başında tanışan Caruso ve Daigneault ikilisinin çok daha büyük hedefleri var. Bakalım birlikte bu hedeflere ulaşabilecekler mi? Göreceğiz.