Eurolegue'in gözü bu yıldızlarda

Gül döktüm yollarına

NBA popülarite ve finansal gücünü kullanarak Yurolig'i sömürgesi haline getirdi. Biraz iyi oynayan oyuncuyu alıyor, arada kalan, kontrat vermekte tereddüt ettiği oyuncuları da çift yönlü kontratlarla tutuyor.

Bu durum Yurolig için daralan oyuncu havuzu ve ücretlerin aşırı yükselmesi sonucunu doğuruyor.

Bu yaz Real Madrid, Tavares'e 5 yıl için 25 milyon dolar ödedi. Efes, Shane Larkin'le 4 yıl/16 milyon dolara uzattı. Panathinaikos geçen sene Konstantinos Sloukas'a 3 yıl için 10 milyon dolar ödedi. 

Denge değiştirecek oyuncu sayısı bu kadar az olunca bir yandan rakamlar uçarken diğer yandan orta ölçekli takımların rekabet şansı azalıyor.

Birçok takım NBA'de henüz kontrat bulamamış ve bir şekilde Avrupa'da basketbol oynama ihtimali olan oyuncuların durumunu yakından takip ediyor. Çünkü aralarında şampiyonluk şansını etkileyecek isimler var.

Eurolegue'in gözü bu yıldızlarda

Sasha Vezenkov

Yurolig MVP'si olarak NBA'e kapak atan Bulgar forvet bir senede pes etti. Geçen sene Sacramento Kings'le 42 maçta 12 dakika ortalamayla oynadı. 5.4 sayı ve sadece 1.1 üç sayı isabetiyle bekleneni veremedi. Aldığı süreye oranla katkısı yeterli aslında. Ancak kötü savunmacı olmasına hücumdaki vasatlığını eklediğimizde NBA, Vezenkov için bir beden büyük dedirtti. Avrupa'da en iyi olmaya alışmış Vezenkov bu vasatlık içinde mutlu olamadı. Sacramento sene başında oyuncuyu Toronto Raptors'a takasladı. Kanada ekibinde GM Masai Ujiri, Koç Rajakovic'le konuştuktan sonra karar vereceğini açıklasa da iki taraf da ayrılmak için istekli. Ayrılığın kendileri için en uygun koşulda olmasını istedikleri için süreç uzuyor. Sasha Vezenkov'a Panathinaikos ve Olympiacos'un ilgisi var. Ergin Ataman'ın elinde eski parlak günlerine dönebilir. Çünkü koçun sevdiği türde forvet. Ancak Vezenkov'un canı Pire'ye dönmek istemiş. Olympiacos'la yıllığı 4 milyon dolardan üç yıllık anlaştı bile. Toronto serbest bırakır bırakmaz Atina'ya uçacak.

Eurolegue'in gözü bu yıldızlarda - Resim : 2

Furkan Korkmaz

Temsilcimiz, menajeri ve Sixers'la çok kötü yönettiği ve neredeyse hiç oynamadığı iki sezonun ardından hâlâ NBA'de kalmak için çabalıyor ama takım bulacağını sanmam. İspanya'dan ve Fenerbahçe’den teklif aldığı yönünde haberler çıktı. Ben seçeneklere Anadolu Efes'i de eklerim. Hangisi olur bilemem ama seneye Furkan'ı Yurolig'de izleriz.

Eurolegue'in gözü bu yıldızlarda - Resim : 3

Evan Fournier

Fransız şutörün bayağı parlak geçen NBA serüveni Tom Thibodeau ile kesişince düşüşe geçti. Ligin en iyi keskin şutörlerinden biri olmasına rağmen geçen yıl %25'le üçlük attı. Bayağı düşüşte. İlk tercihi NBA'de kalmak. Minimum kontratla bir takım bulacağını düşünüyorum. Bununla birlikte Avrupa'ya dönme ihtimali başta Fransız temsilcileri olmak üzere çoğu Yurolig takımının iştahını kabartıyor. Düşüşteki hali bile Yurolig'de iş yapar. Savunma yapmasını istemeyen herhangi bir takımı dış şutlarıyla ihya eder. 

Eurolegue'in gözü bu yıldızlarda - Resim : 4

Sandro Mamukelashvili

New York doğumlu Gürcü oyuncu listedeki diğer isimler gibi fiyakalı değil. Bununla birlikte Avrupa basketboluna uygun. 4 ve 5 oynayabiliyor. Geniş bir hücum repertuarına sahip. Pas yeteneği olan şutör uzun. Hem yüzü dönük hem de sırtı dönük üretebiliyor. Onu özel kılan top hakimiyeti. Dripling yapabilen bir pivot. Avrupa için rüya bir durum. Böylesi bir yetenek niçin Avrupa'ya düşüyor? Sorusunun cevabı savunma ve ribaundlarla işinin olmaması. Niyeti yok daha doğru bir tanım olur. Gürcü uzun bu haliyle bile pivot kıtlığında iş yapar. Ayrıca yaşı genç kim bilir belki de defansif yönde gelişir.