Adım adım zirveye
Yıllardır belli bir eşiği aşamayan Tyler Herro ve Cade Cunningham sezonun ilk bölümüne damga vurdu.
Miami Heat’in asları iyi sezon geçirmiyor. Jimmy Butler ortalarda yok. Takımla bağını koparmış. Aklı takasta. Bam Adebayo verimsiz oynuyor. Geçen sene dikkat çekici bir çaylak sezonu geçiren Jaime Jacquez bu sene geri gitti. Terry Rozier çok düşük yüzdeyle şut atıyor. Böylesi bir ortamda Miami Heat, hâlâ Doğu'da ilk 6 yarışındaysa, en büyük pay Tyler Herro'nun.
25 yaşındaki basketbolcu çoğu kategoride kariyer sezonunu yaşıyor. Hem atıyor hem de arkadaşlarına servis yapıyor. %40'la maç başına 3.9 üç sayı isabeti var. Daha fazla dış atışı daha yüksek isabetle kaydediyor. Üstelik zorlu koşullarda. Butler Adebayo ve Rozier'in devreye girmediği ortamda, rakip savunmalar tamamen Herro'ya odaklı. Bu şartlarda %40 üç sayı, %54.6 iki sayı, % 46 genel şut yüzdesiyle 23.8 sayı, 5.6 ribaund ve 5 asistlik performans sergilemek büyük başarı. Herro yıllardır beklenen sıçramayı yapamamıştı. Bu sene ciddi bir adım attı. Jimmy Butler'sız bir döneme girmeye hazırlanan Miami Heat’in yeni lideri Herro olacak gibi.
2021 draftının bir numarası Cade Cunningham uzun boyu ve kalıplı fiziği, atletizmi, dış şutu, deliciliği, elit seviye saha görüşü, lider karakteri ve iyi savunmasıyla günümüz basketbolu için ideal gard profili çiziyordu. Bu potansiyel sahaya yansırsa yıldız, keskinleşirse süper yıldız olursunuz. Ancak Cunningham oyun olarak beklentiyi karşılayamadı. Sağlıklı kalamadı. İlk sene 18, ikincide 80, geçen sene de 20 maç kaçırdı. Dış atışlarda yüzdesi düşük kaldı. Asist rakamları vasatı aşamadı. Skorer yanını gösteremedi. Detroit'te oynadığı dört yılda, her biri ayrı sistemle oynatan üç ayrı koçla çalıştı. Kadronun genç ve şut sokamayan oyunculardan kurulu olması spacing sorunu yaşamasına ve asist oranının düşük kalmasına yol açtı. Tek skor gücü olduğu için rakip savunmalar ona odaklandı. Artı sakatlıkları mazeret olarak göstermek mümkün olsa da Cunningham'ın beklentinin uzağında kaldığı gerçeği değişmez.
Yukarıda yazdıklarıma -ta ki, eklemem gerekiyor. Çünkü bu sene durum farklı. Üç sayılık atışlarda % 38 (2.5 isabet), iki sayılarda %49.5'la, 24.5 sayı, 9.4 asist, 6.6 ribaundla all star seviyesinde performans sergiliyor. 36 maçta 35.5 dakika oyunda kalması sağlıklı olduğunun göstergesi. 4.3 top kaybı dışında kusursuza yakın bir grafik çizdi.
Detroit Pistons'un bu seneki çıkışındaki iki büyük aktörden biri Cunningham. Diğeri ve başrol oyuncusu ise Koç JB Bickerstaff.
Atlet gençleri deneyimli şutörlerle harmanlayan Bickerstaff, Pistons'u yeniden yarışmacı bir takım haline getirdi. 2001 doğumlu oyun kurucu, alan açacak şutörlerle oynayınca yeteneklerini sergiledi. Ancak Cade bununla yetinmemeli. Çünkü daha iyisini yapabilir. Yeteneğinin yanında hırslı ve rekabetçi bir oyuncu. Winner karakterini göstermeli. Tarihinde Isiah Thomas ve Chauncey Billups gibi şampiyonluk kazanmış iki büyük gard bulunan Detroit Pistons, yıllardır çektiği süperstar özlemini Cade Cunningham'la giderebilir. O ışık bu sene güçlü şekilde yandı. Bu arada eski bir Anadolu Efes oyufarklı olan GM Trajan Langdon, hücum yönlendirecek bir skorer gard takviyesiyle Cunningham'ın elini güçlendirse fena olmaz. Cade'in yükünü biraz hafifletmek gerek.