2024 NBA Şampiyonu Boston Celtics

Boston Celtics son yıllarda kıyısından döndüğü şampiyonluk yüzüğüne bu sene kavuştu. Play-off'ta 16 maç kazanıp sadece üç maç kaybeden Celtics, finalde çok iyi savunma yaparak zorlanmadan şampiyon oldu.

18. kez NBA Şampiyonu olan Boston Celtics, ezeli rakibi Los Angeles Lakers'la paylaştığı NBA tarihinin en çok şampiyonluk kazanan takımı unvanına tek başına sahip oldu. Magic Johnson maçın ardından attığı tivitle Celtics'i tebrik ederken, şaka yollu en çok kazanan olmalarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Maçın son anlarında Kyrie Irving'in Boston oyuncularını tek tek kutlaması hoş oldu. NBA'in sahip olduğu ve Türk sporseverler olarak bizim örneğini göremeyeceğimiz spor kültürüne bayılıyorum.

2024 NBA Şampiyonu Boston Celtics

Finalin MVP ödülü Jaylen Brown'ın oldu. Geçen sene bu zamanlar Miami'ye elenme sonrası Boston seyircisi küfrettiği için takımdan ayrılmayı düşünen Brown önce NBA'in en yüksek kontratını kaptı. Ardından da başarılı bir sezon sonunda kariyerinin ilk şampiyonluğu ve MVP ödülünü kazandı. Nereden nereye! Ödül konuşmasında ödülü Jayson Tatum'la beraber aldığını söylemesi takımdaşlık adına önemliydi.

2024 NBA Şampiyonu Boston Celtics - Resim : 2

Jayson Tatum, Derrick White, Jrue Holiday, Al Horford, sağlıklı olduğunda Kristaps Porzingis ve benç ikilisi Sam Hauser ve Payton Pritchard şampiyonlukta en az Brown kadar önemli rol oynayan Celtics oyuncuları oldu. Celtics şampiyonluğu yıldız performansı ile değil, takımın oyunu ve kolektif anlayışla kazandı. Koç Joe Mazzulla da başarılı bir sezon geçirdi. Maç sonu krizini normal sezonda zaman zaman yaşasa da play-off'ta üstesinden gelmeyi başardı. Şans da Boston'un yanındaydı.

2024 NBA Şampiyonu Boston Celtics - Resim : 3

Genel menajer Brad Stevens koç olarak çekirdeğini oluşturduğu takımın şampiyon olmasındaki baş aktör. Jayson Tatum ve Jaylen Brown'ın etrafına doğru eklemeleri yaptı. Kendi koçluğunda GM Danny Ainge'in yaptığının aksine cimri davranmadı. Cesur hamleler yaptı. Draft hakkı demeden, gereğinde Marcus Smart gibi bayrak oyunculardan, Robert Williams, Grant Williams, Aaron Nesmith gibi potansiyellerden vazgeçerek Derrick White'la savunmayı sağlama aldı. Al Horford'u geri getirdi. En son yaptığı Jrue Holiday ve Kristaps Porzingis hamleleri şampiyonluğu getirdi. Brad Stevens koçluğu bırakıp GM olduğunda, kendisinden daha iyi koçu nereden bulacak demiştim. Hâlâ aynı görüşteyim. Bir gün gelir de GM'liği bırakırsa benzer cümleleri GM performansı için de kurarım.