Kurban Bayramı'na nasıl beslenmeliyiz?
Her bayram olduğu gibi bu bayramda da kalabalık sofralar, çeşit çeşit tatlılar ve yemekler kaçınılmaz olurken kurban bayramı olduğundan et tüketimi de bir o kadar artış gösteriyor. Elbette ki her bayramın tadını çıkartmak istiyoruz ancak sağlığımızı da göz ardı etmememiz gerekiyor. Çünkü aşırı şekilde et, tatlı ve hamur işi tüketimi kilo artışına, kan şekeri dengesizliğine ve sindirim şikayetlerine neden olabiliyor. Özellikle kronik hastalıkları olan bireylerin bu dönemlerde oldukça dikkat etmesi gerekiyor. Böyle günlerde hem porsiyonu ayarlamak ve hastalıklara uygun sağlıklı şekilde yiyecekleri hazırlayıp pişirmekte fayda var.
Peki Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmeliyiz?
1-Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın: Her gün yaptığınız gibi bu günlerde de beslenme rutininizi bozmadan güne kahvaltı ile başlayın. Kahvaltınızı yaparken kurbanda kesilen eti hemen pişirip yemek, aşırı yağlı ve hamur işi veya kızartma türü beslenmek yerine yumurta, peynir, zeytin, sebze, yeşillik, tam buğday ekmek ve türevleri ve şekersiz açık çay ile hazırlanmış şekilde dengeli ve hafif şekilde güne başlayın.
2-Et tüketiminde ölçülü olun: Kurban bayramı vesilesiyle et tüketimi kaçınılmaz bir durum ancak pişirirken de tüketirken de oldukça dikkatli olmalısınız. Aşırı yağlı, kızartma usulü şekilde etleri pişirmek sindirim şikayetlerine neden olabilir. Bunlar yerine ızgara, haşlama ve fırında olacak şekilde pişirilmeli, ekstra yağ eklenmemeli, tüketirken en fazla 100-150 gramın üzerine çıkmamalısınız. Yanında ise mutlaka bol limonlu salata, ayran, yoğurt ve sebze yemeği gibi besinleri bulundurmanız masadan hem daha hafif ve doygun kalkmanızı sağlayacaktır.
3- Kesilen etleri hemen tüketmeyin, 1 gün dinlendirip öyle tüketin: Kurbanınızı kesmeden önce mutlaka bir veteriner kontrolü yaptırmalı ve kesimi uygun koşullarda yapılmalıdır ve kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Çünkü ilk 24 saat ölüm katılığı (rigor mortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu katılık proteinin sindirimini zorlaştıracağından öncesinde et dinlendirilmeli güneş almayan serin bir yerde 3-4 saat dinlendirilmeli ve sonrasında olgunlaşması için 24 saat +4°C de buzdolabında dinlendirilip daha sonra kullanılmalı ve bir gün sonra tüketilmelidir. Aksi halde sindirim problemleri ve pişme zorluğu ile karşılaşabilirsiniz. Kullanılmayan etler ise kullanılacak porsiyon miktarlarına göre ayarlanıp buzdolabı poşetlerine konularak dondurucuda -18°C de 4-6 ay saklanmalıdır.
4-Tatlı tüketimine dikkat edin: Bayram ziyaretlerinde şeker, çikolata ve şerbetli tatlılar yapılıp tüketildiğinden bunların da porsiyonuna dikkat etmekte oldukça fayda var. Çünkü ağır şerbetli ve yüksek kalorili tatlıların tüketimi kan şekerinizin ani inip çıkmasına neden olur ve birçok hastalığın oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bunlar yerine meyve, kuru meyve, sütlü tatlılar tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.
5-Bol bol su için: Gün içerisinde ve havalarda ısınmışken yoğun çay ve kahve tüketimi yerine günde 8-10 bardak su içmenizde fayda var. Çünkü yoğun çay ve kahve tüketimi vücudunuzdan fazla su atmanıza neden olacağından genel sağlığınız için bunların yanında suyu da eksik etmemelisiniz.
6-Etli yemekleri akşam değil öğlen yemeği tercih edin: Sağlıklı bir sindirim için bazı besinleri uygun zaman aralıklarında tüketmekte fayda var. Özellikle etli yemekleri akşam değil de öğlen yediğinizde daha kolay ve sağlıklı bir şekilde sindirmiş olurken akşam metabolizmamız ve sindirimimiz daha yavaş olacağından zorlanabilirsiniz. Bu sebeple bayram yemeklerinde öğlen etli ve protein ağırlıklı beslendiğinizde akşamı daha hafif sebze yemekleri ve salatalarla kapatmanız daha sağlıklı olacaktır.
Şimdiden sağlıklı ve güzel bayramlar dilerim!