Dikkat! Fiziksel belirtilerimiz bazı vitamin-mineral eksikliklerimizin habercisi olabilir!

Gerek havalardan gerek gündelik hayatımızın yoğun koşuşturmasından yorgun ve halsiz düşebiliyoruz. Bunlarla beraber zaman zaman hastalanabiliyor, güçsüzleşebiliyor ve vücudumuzda birçok ağrıyı dindirmeye çalışıyoruz ancak bu durumlar zaman aşımına uğrayabiliyor ya da daha kronik hale gelmeye başlıyor. Çünkü kendimizde ihmal ettiğimiz çok önemli bir husus var. O da vitamin ve minerallerden zengin, dengeli ve sağlıklı beslenmek. Yetersiz ve sağlıksız beslendiğimizde vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almamış oluyoruz bu da çabuk hastalanıp zor iyileşmemize, güne enerjisiz başlamamıza, vücudumuzda bir takım semptomlara neden oluyor. Vücudumuzdaki her bir semptom aslında belirli vitamin ve minerallerin vücudumuzda yetersiz olduğunu işaret ediyor. Peki hangi semptom hangi vitamin veya mineral eksikliğini söylüyor bizlere biraz bunlardan bahsedelim.

Kas güçsüzlüğü ve kas krampları yaşıyorsanız, eller ve ayaklarda karıncalanma uyuşma oluyorsa: Kalsiyum ve Magnezyum eksikliğinin işareti olabilir. Çünkü kalsiyum ve magnezyum vücudumuzda güçlü kemikler ve dişler için, aynı zamanda kan damarlarınızın, kaslarınızın, sinirlerinizin ve hormonlarınızın düzgün çalışmasını da destekleyen önemli minerallerdir. Şiddetli kalsiyum ve magnezyum eksikliğine genellikle ilaçlar (diüretikler gibi), mide ameliyatları veya böbrek yetmezliği gibi hastalıklar veya tedaviler neden olur. Ciddi bir eksikliğin belirtileri kas krampları, uyuşma, parmaklarda karıncalanma, tükenmişlik, iştahsızlık, düzensiz kalp ritimleri, kemik mineral yoğunluğunun azalmasıyla beraber kemik erimesine neden olabilmesidir. Kalsiyumun ve magnezyumun doğal besin kaynakları ise süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerdir.

Sürekli enerjiniz düşükse ve güçsüz hissediyorsanız, düşük ruh halleriniz sıklaşıyorsa ve kemik ağrılarınız oluyorsa: D vitamini düşüklüğü olabilir. Uzun süreli D vitamini düşüklüğü ruh halimizin değişmesine ve aynı zamanda bağışıklık sistemimizin de düşmesine neden olabiliyor. Bu sebeple günde 15-30 dakika güneş ışığı almak, kan değerlerinde de düşüklük var ise hekim kontrolünde takviye etmek ve D vitamininden zengin kaynaklar olan balık karaciğeri yağı, yağlı balıklar, karaciğer, süt ve yumurta sarısı gibi besinleri de tüketmeyi ihmal etmeyin.

Diş etlerinizde sık kanama ve vücudunuzda bazı yerlerinde morluklar oluyorsa: C vitamininiz eksik olabilir .C vitamini oldukça güçlü bir antioksidan vitamin olup yara iyileşmesinde ve bağışıklıkta önemli bir rol oynar. Vücudumuz tek başına C vitamini üretemediği için onu her zaman beslenme yoluyla almamız gerekir. Ancak yetersiz beslenmeye bağlı olarak C vitamini eksikliği bağışıklığın düşmesine, yaraların geç iyileşmesine, diş kaybına, kuru ve pullu cilde neden olabilir. Her Gün 3-4 porsiyon meyve sebze yediğinizde bu eksikliğinin önüne geçebilirsiniz.

Odaklanma problemi ve unutkanlık yaşıyorsanız, dilde kuruluk, sürekli yorgunluk haliniz var ise: B12 vitamininiz eksik olabilir. B12 eksikliği gündelik hayatınızda sürekli halsiz güçsüz olmanıza, solgun bir cilde, odaklanmakta zorlanma; çok yüksek şiddetli eksikliklerinde ise kilo kaybı, iştahsızlık, ishal veya kabızlığa sebep olabilir. B12 seviyenizi yüksek tutmak için sadece takviye kullanmanın yetmediğini, doğal kaynakları olan hayvansal besinlerin tamamına mutlaka beslenmenizde yer vermelisiniz.

Saçlarınız ince ve sık dökülüyorsa, tırnaklarınız çabuk kırılıyorsa, solgun bir cilde sahipseniz, nefes darlığınız oluyorsa, bitkin hissediyorsanız: Demir, çinko ve biyotin eksikliğiniz olabilir. Yüksek demir eksikliğinin sebep olduğu demir eksikliği anemisi zayıflık ve yorgunluk, nefes darlığı, hızlı kalp atışı, soluk cilt, baş ağrısı, soğuk eller ve ayaklar, ağrılı veya şişmiş dil, kırılgan tırnaklar gibi belirtilere sebep olur. Kan değerlerinizi kontrol ettirdikten sonra demir takviyesi kullanıyorsanız emilimini hızlandırmak için arkasından C vitamini kullanabilir aynı zamanda demirden ve çinkodan zengin besinler olan kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri, susam, tahin, fındık, antep fıstığı, kaju fıstığı, yulaf, kuru kayısı, kuru üzüm gibi besinleri C vitamini kaynakları ile kombine ederek de tüketebilirsiniz bu oldukça faydalı olacaktır.

Ağzınızın içinde ve kenarlarında yaralar oluyorsa, dudaklarınız çok çatlıyorsa: B grubu vitaminlerinden (Niasin, Riboflavin, Folat, Tiamin) ve demirden yetersiz besleniyor ve vücudunuz susuz kalıyor olabilir. Bunun için bol bol su içmeli, demirden zengin kaynaklarla beraber B grubu vitaminlerinden zengin olan tam tahıllar, kümes hayvanları, et, balık, yumurta, süt ürünleri, organ etleri, baklagiller, yeşil sebzeler, nişastalı sebzeler, kuruyemişler ve tohumlardan zengin beslenmeyi ihmal etmemelisiniz.

Ve son olarak sağlığınız için dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemeli belirtmiş olduğum semptomları çok sık yaşıyorsanız ise doktorunuz kontrolünde kan bulgularınızı kontrol ettirmeli gerektiğinde hem ilaç veya takviye hem de beslenmeyle vitamin mineral eksikliklerinizin önüne geçebilir daha sağlıklı daha dinç ve enerjik olabillirsiniz. Sağlıklı günler dilerim :)