Hazır yeni bir yıla girerken birçoğumuzun aldığı radikal kararların başında alınan kiloları vermek ve sağlıklı beslenmek geliyor.
Ancak kilo verme sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesinin ne kadar bilincindeyiz ya da bu süreçteyken doğru bir beslenme düzeni uyguluyor muyuz gibi sorular kafamızda yankılanıyorken ya bu karar sürekli erteleniyor ya da son zamanlarda sosyal medyada sürekli dayatılan reklamları yapılan az zamanda çok kilo vermek için piyasaya sürülen içeriğini dahi bilmediğimiz içecekler, ilaçlar ve diyet furyasıyla vücudumuzu birden fazla kez zararlı deneylerden geçiriyoruz. Sonrasında da bu durum can sıkıcı korkutucu bir hal alıyor hatta ruhen bedenen bizleri ciddi manada yıpratıyor ve denenen onlarca yanlış diyetler, ürünler ve ilaçlar da bir yandan kilo verdirse de durumun görünmeyen kısmında ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.
Aslında hem sağlıklı beslenip hem de kalıcı kilo vermek oldukça kolay. Sadece verdiğimiz kiloları tekrar geri almamak ve kalıcı bir şekilde sağlıklı beslenmeyi oturtmak için birtakım alışkanlıklarımızı ve bu konuya olan sert bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Tabii bunları uygularken bu sürecin sabır gerektiren bir süreç olduğunu, vücudumuzun sadece tartıdaki rakamlardan ibaret olmadığını asıl aynadaki görüntünüz de sizi çok mutlu edeceğini unutmayın.
Sadece 10 kolay yöntemle sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Peki bu yöntemler neler?
1-Şok ve katı diyetlerden uzak durmak: 1 ayda 10 kg verdirdiğini iddia eden, oldukça düşük kalorili ve uzun vadede uygulandığı zaman ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilen bu diyetlerden sağlanan kilo kayıpları vücudunuzun yağdan çok su ve kastan kaybetmesine yol açar. Bununla beraber de vücudunuzun dengesini bozar ve metabolizmanızı yavaşlatır. Bu sebeple bu diyetlerden uzak durmanız daha sağlıklı olacaktır.
2-Sıvı kalorilere dikkat etmek: Diyet sürecinde yapılan en göz ardı edilen hatalardan birisi yiyeceklerden kısıp içeceklerin kalorisi daha az ve düşük düşüncesiyle aşırıya kaçmaktan geçiyor. Aslında yemeklerin yanında ya da aralarda tüketilen şekerli içecek ve meşrubatların kalorisi oldukça yüksek olduğu için farkında olmadan bu içecekler kilo verdirmekten ziyade kilo almamıza neden olabilir. Bu sıvılar yerine su, maden suyu gibi içecekler tüketebilirsiniz.
3-Uyku düzenini aksatmamak: Uykusuz kaldığımız günlerde güne oldukça enerjisiz başlarız ve enerji toplamak için birçok kez atıştırmaya ihtiyaç duyabiliriz. Bununla beraber yetersiz alınan uyku iştahımızı düzenleyen hormonlarında dengesini bozabildiğinden gün içerisinde kontrolsüz bir iştah durumu oluşabilir bu da daha fazla yememizle beraber kilo artışına yol açabilir. Bu sebeple günde 7-8 saat mutlaka uykunuzu almayı ihmal etmemelisiniz.
4-Egzersiz ve sporu mutlaka yaşam tarzı haline getirmek: Hayatımıza ve vücudumuza yaptığımız en iyi yatırım sağlıklı beslenmenin yanında egzersiz ve spora yer vermektir. Çünkü hareketli ve zinde bir vücut hem metabolizmanızı hızlandıracak hem de kilo verme sürecinizi kolaylaştıracaktır. Günde sadece 15-30 dakika kendinize uygun bir egzersiz veya 30-45 dakika tempolu yürüyüşler büyük bir fark yaratacaktır ve sizlere ruhen bedenen çok iyi hissettirecektir.
5- Porsiyon kontrolü sağlamak: Sağlıklı beslenme ve diyet sürecine girdiğimiz dönemlerde light ürünler, avuç avuç yediğimiz kuruyemişlerin kalorisiz veya az kalorili olduğunu düşünerek porsiyon kontrolü yapmayı göz ardı edebiliyoruz bu yüzden tüketiminde aşırıya kaçtığımızda kilo vermenin önünde engel oluşturacaktır. Bu sebeple porsiyonlarınızı kontrol altına almayı unutmayın :)
6-Bol bol su içmek: İlla diyet yapmak için değil sağlığımız için günde 2-2.5 litre su içme alışkanlığı kazanmamız gerekiyor. Ayrıca su içmek, metabolizmayı hızlandıran ve dolayısıyla kilo vermenize yardımcı olan en önemli etkenlerden birisidir. Masanızda, iş yerinizde ve gözünüzün sürekli göreceği yerde termos ve şişe koyabilirsiniz ve su içme hatırlatıcı uygulamalarını da telefonunuza indirebilir gördükçe içebilir bu şekilde kolayca alışkanlık haline getirebilirsiniz.
7-Karbonhidratları hayatımızdan çıkartmamak: Diyet sürecine girdiğimizde hayatımızdan önce kilo aldırır diye karbonhidratları çıkartıyoruz. Karbonhidrat grubunun vücudumuz için en temel enerji ihtiyacını karşıladığını unutmamak gerekiyor. Ancak sağlıklı beslenme sürecinde basit karbonhidratlar dediğimiz beyaz unlu, şekerli olan ürünler yerine kompleks karbonhidrat dediğimiz tam tahıllı ürünleri tüketmek hem kilo vermenizi kolaylaştıracak hem uzun süre tok tutacaktır.
8-Öğün atlayıp uzun süre aç kalmamak: Günde kaç öğün beslenileceği kişiden kişiye değişen bir durumdur ancak kilo verme düşüncesiyle öğün atlamak oldukça yanlış bir durumdur. Çünkü uzun süreli açlık vücudumuzun hormonal dengesini bozabilir, metabolizmayı yavaşlatabilir ve bir anda yeme ataklarına sebep olabilir. Bu sebeple öğün düzenlerinizi yaşam tarzınıza uyarlamalı, ana öğünlerden sonra oluşan açlıklarda ara öğünlerde eklenmelidir. Bu şekilde hem yeme atakları yaşamayacak hem de doyarak kilo vermeniz kolaylaşacaktır.
9-Sebze ve meyveye beslenmemize yer vermek: Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzeler uygun porsiyonlarda tüketildiği takdirde kilo vermenize yardımcı olacak hem de vücudunuzu sağlıklı bir şekilde besleyecektir. Ara öğün olarak günde 2-3 porsiyon meyvelere, ana öğünlerde de sağlıklı yağlarla ve pişirme teknikleriyle sebze yemeklerine ve salatalara yer vermek hem yüksek lif içerikleriyle sizi tok tutacak hem de kilo vermenize yardımcı olacaktır.
10- Proteinleri de unutmamak gerek: Kilo verme sürecinde hem uzun süre tokluk sağlamak ve kas kütlenizi koruyup arttırmak için proteinlere de mutlaka beslenmemizde yer vermemiz gerekiyor. Vücudumuzdaki kas kütlesi arttıkça metabolizmanız da bir o kadar hızlanacağından uzun vadede daha rahat bir şekilde kilo vermemize destek olacaktır.