Her sene olduğu gibi bu yılda yılbaşı heyecanıyla hazırlıklara başladık. Tabii yılbaşı denilince akla gelen ilk şey çeşit çeşit yemekler, mezeler ve tatlılarla donatılmış sofralar oluyor haliyle bu sofralar hem gözlerimizi hem de midemizi şenlendiriyor.
Yılbaşı akşamları kişinin beslenme alışkanlıklarının kısa süreliğine değiştiği özel zamanlardan birisi olduğundan yemek yerken aşırıya kaçılması durumunda ciddi mide rahatsızlıklarına, ödeme, aşırı yemek sonrasında kalbe daha fazla yük binmesine ve kriz riskinin artmasına yol açmaktadır.
Bu sebeplerden ötürü yılbaşı gecesi gibi tüm özel davetlerde oldukça dengeli olmak, aşırıya kaçmak yerine tadını çıkara çıkara yemek ve içmek geceyi daha sağlıklı ve dengeli bitirmemizi sağlar. Peki yılbaşı gecesini daha sağlıklı ve dengeli nasıl geçirebiliriz? Bu sorunun cevabı 8 kolay adımda saklı :)
YILBAŞINDA DENGELİ BESLENMENİN 8 ADIMI
1-Aşırı yağlı aşırı tuzlu yemekler yerine hafif yemekler tüketin: Özellikle yüksek yağlı ve soslu yemekler hem kalori bakımından yüksek hem de sindirilmesi oldukça zordur. Bunların yerine daha az yağlı, az sosla marine edilmiş et yemekleri, sebze yemekleri tercih edilmeli ve pişirilme şekilleri olarak kızartma usulü yerine haşlama, fırınlama ve ızgara türü yemekler yemeniz daha sağlıklı olacaktır.
2-Yılbaşı akşamı öncesinde kendinizi uzun süre aç bırakmayın: Gün içerisinde öğün atlamak ve uzun süre aç kalmak vücudumuzun açlık hormonları kıtlık varmışcasına sinyaller vererek sofraya oturur oturmaz hemen aşırı yemek yemeye sürükler. Bunun sonucunda da ciddi mide rahatsızlıkları ve sindirim problemleri oluşabilir. Bu sebeple yılbaşı akşamından önceki zamanlarınızda öğün atlamamalı, hafif beslenmeli ve çok aç bir şekilde sofraya oturmamalısınız.
3-Yemeğe çorba ile başlayın: Aç iken direkt yemek ile başlamaktan ziyade yemeklerden 1-2 saat önce çorba içmek mide ve sindirim sağlığınız açısından oldukça sağlıklı bir seçenektir. Çorbalarınızı tercihen unsuz, az baharatlı ve kremasız şekilde tercih etmeniz daha doğru olacaktır.
4-Meşrubat ve alkol tüketirken aşırıya kaçmayın: Yemeklerin yanında eşlik eden meşrubat ve alkollerin miktarlarının doğru ayarlanması oldukça önemlidir. Çünkü yılbaşı yemekleri genellikle yüksek kalorili olduğundan içecek grubunun da yüksek kalorili ve yüksek şekerli olanlarından seçilmesi sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir ve vücudumuz ödem tutmaya oldukça müsait olabilir. Bu yüzden şekerli meşrubatlar yerine maden suyu, ev yapımı meyve sularını tercih edebilirsiniz. Alkol olarak ise şarap oldukça iyi bir seçenek olacaktır.
5-Su tüketmeyi ihmal etmeyin: Yılbaşı akşamlarında alkol ve meşrubatların aşırı tüketimiyle beraber su tüketimini oldukça ihmal edebiliyoruz. Yemekler sırasında ve yemekten sonra su tüketimi günlük su ihtiyacınızın tamamlanmasını ve ödem oluşumunun önüne geçilmesini sağlar.
6-Porsiyonlarınızı kontrol edin ve yemeklerinizin yanında yeşillik salatalarınız mutlaka olsun: Sofrada iken tek seferde aşırı beslenmek yerine her yemek çeşidinden azar azar alıp renkli bir tabak oluşturarak yemeniz daha doğru olacaktır ve yemeklerinizin yanında az yağlı, tuzsuz ve az soslu bol yeşillikli salata tüketmenizde öğünlerinizi dengelemek açısından uygun bir seçenek olacaktır.
7-Hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketin: Yemeklerden sonra hamur işi veya şerbetli tatlı yemek sindirim sistemimizin yorulmasına ve kan şekerimizin hızlı yükselmesi ile birlikte yorgunluk ve hareketsizliğe neden olabilir. Bu yüzden daha az kalorili hafif sütlü ve meyveli tatlılar kan şekerinizin daha yavaş yükselmesini ve tok hissinin uzamasını sağlar.
8-Kuruyemişleri avuç avuç yemek yerine ölçülü bir şekilde yiyin: Kuruyemişler az kalori ve zengin besin içerikleriyle ne kadar masum görünseler de aşırı tüketimi fazlaca kalori almamıza ve kilo artışının kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple ayaküstü atıştırırken de oldukça ölçülü ve dikkatli olunmalıdır.
Bu maddelere uygunluk sağladığınız takdirde geceyi daha dengeli bitirmiş bir sonraki güne daha hafif ve sağlıklı başlamış olursunuz. Bir geceden bir şey olmaz diyerek sağlığınızı tehlikeye atmayın.
Son olarak Yeni yılı sevdiklerinizle, ailenizle sağlıklı, mutlu, huzurlu ve şans dolu geçirmenizi dilerim. Mutlu yıllar! :)