Hiçbir şey yaşandığı gibi değil, her şey hatırlandığı gibi!

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

İçeride kimse yok
Artık yetmiyor avuntusu
Kırmızı duvar tablo yatık
Kalbim pompalıyor
Damarlarımda akan kan
Serin ıssız ussuz
Ve hudutsuz nehirlere benziyor

Hiçbir şey yaşandığı gibi değil, her şey hatırlandığı gibi!

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Ulusal Yarışma Seçkisi'nin ilk filmi "Bildiğin Gibi Değil"den çıkarken kafamda Yasemin Mori'nin Tuzlu Su'yu çalmaya başladı birden. Diyor ya şarkının bir yerinde; "Tuzlu su, keskin viraj, son sürat aldığımız yollar, çok yakın olamaz, çok uzak, çok yakın..." 

İlk filmi Borç ile 37. İstanbul Film Festivali En İyi Film Ödülü sahibi olan Vuslat Saraçoğlu'nun ikinci uzun metrajı "Bildiğin Gibi Değil" 43. İstanbul Film Festivali’nden En İyi Senaryo, En İyi Oyuncu (Serdar Orçin, Alican Yücesoy) ve En İyi Kurgu Ödüllerini aldı.

Film, düşünce biçimi ve hayat tarzı açısından birbirinden farklı üç kardeşin babalarının ölümü nedeniyle doğdukları kent olan Tokat'a gelmeleri ve orada geçmişin hayaletleriyle yüzleşmelerini konu alıyor.

Barış Bıçakçı, Aramızdaki En Kısa Mesafe adlı öykü kitabında "Bu dünyada hiçbir şey göründüğü hatta yaşandığı gibi değil, her şey hatırlandığı gibi" der, ne kadar da doğru bir söz. 

Hiçbir şey yaşandığı gibi değil, her şey hatırlandığı gibi! - Resim : 2

Aynı ailede doğup büyümelerine rağmen birbirlerinden siyah, beyaz ve gri gibi keskin hatlarla ayrılan bu üç kardeşin travmalarına odaklanan film bir açıdan da minik bir Türkiye profili aslında. Aile gibi kutsal addedilen bir kurumun ne denli yıkıcı olabileceğini hatırlatıyor.

Kendisi de Tokat'lı olan yönetmen Vuslat Saraçoğlu bu filmin senaryosunun dost meclisinde içerken gecenin ilerleyen saatlerinde alkolün de etkisiyle insanların geçmişte yaşadıkları olayları anlatmalarıyla doğduğunu söylüyor. 

Başrol oyuncuları Serdar Orçin, Alican Yücesoy ve Hazal Türesan'ın güçlü performansları ve uyumunun da takdire şayan olduğunu altını çizmeliyim. Özellikle Serdar Orçin, kariyerinin en iyi performanslarından birini sergileyerek devleştikçe devleşiyor perdede... 

Hiçbir şey yaşandığı gibi değil, her şey hatırlandığı gibi! - Resim : 3

İlk filmlerin ağırlıkta olduğu 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde seçkinin güçlü bir adayı olarak öne çıkıyor Bildiğin Gibi Değil ancak en güçlü rakibinin Dünya prömiyerini Venedik'te gerçekleştiren Gecenin Kıyısı olacağını düşünüyorum. 

Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde, Mehmet Aslantuğ, oyuncu Serenay Sarıkaya, Nermin Yıldırım, Mustafa Kara,  Ayris Alptekin ve Müge Turan yer alıyor. 10'u Türkiye'deki ilk gösterimini, 5'i de dünya prömiyerini festival kapsamında yapan 11 filmin yarıştığı festivalin ödül töreni 28 Eylül Cumartesi günü Çukurova Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.