Altın Portakal'ın açılış gecesinde "Kadınların Sesi Yükseldi"...

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Geçen yıl  belgesel kategorisine yer alan "Kanun Hükmü" filminin yarattığı kriz nedeniyle yapılamayan  Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl tüm ışıltısıyla geri döndü.

Altın Portakal'ın açılış gecesinde "Kadınların Sesi Yükseldi"...

İtalya yaşayan yönetmen Ferzan Özpekek'in jüri başkanı olduğu festivalin açılış birçok yeniliğe de ev sahipliği yaptı.

Öncelikle açılış geçelerinin müzikle, konserle başlamasına pek alışkın değiliz. Oyuncu Serhat Kılıç ve orkestrasından oluşan ekibin Yeşilçam şarkıları konsepti geceye dinamik bir giriş yaptı.

Zeki Müren'den Bob Marley'e müziğin yıldızlarının anıldığı konserde Tekin birçok şarkıyı mash up yaparak ve türleri iç içe geçirerek yenilikçi bir bakış açısı sundu.

Ancak gecenin heyecanından diye tahmin ediyorum, Cem Karaca'nın ünlü Resimdeki Gözyaşları şarkısının yaratıcısı Mehmet Soyarslan'ın ismini yanlış anons edince kısa süreli bir karışıklık oldu. Soyarslan bizzat kendisi durumu düzeltti, Tekin'de şakaya vurarak durumu kurtarmaya çalıştı ama olmasa iyiydi tabi. 

Gecenin sunuculuğunu üstlenen Sedef Avcı iki kelimede bir takıldı. Ama en azından belli bir seviyede ödüllerin alınmasına sağ salim vesile olduğu için artık buna şükreder hale geldik.

Altın Portakal'ın açılış gecesinde "Kadınların Sesi Yükseldi"... - Resim : 2

BİZ GELDİK DÖRT KOLLUYLA GİDECEĞİZ

Gecenin, onur ödülü sahiplerinden Işıl Yücesoy'un soyadı gibi yüce gönüllüğü, genç oyunculara sahip çıkılmasını istemesi ve onları sıkı sıkıya sarıp sarmalaması güzel bir usta-çırak ilişkininin resmi oldu. Oyuncunun biz geldik, yakında dört kolluyla gideriz siz onlara sahip çıkın sözleri, duygusal anlara sahne oldu. 

İLK KEZ ÖDÜL ALIYORMUŞÇASINA HEYECANLI VE ZARİF

Usta oyuncu Şerif Sezer, ödülünü almak için sahneye çıktığında yaprak gibi titriyordu adeta. Mikrofona bile yaklaşmadı. Adeta fısıltıyla konuşarak bu ödül için ne kadar mutlu olduğunu ifade etti.

Altın Portakal'ın açılış gecesinde "Kadınların Sesi Yükseldi"... - Resim : 3

MUTLULUK, HUZUR VE UMUT AŞILADI

Kibar Feyzo'dan Züğürt Ağa'ya Türk sinemasının kült yapımlarının unutulmaz oyuncusu Erdal Özyağcılar ise yaptığı ödül konuşmasında bu ödülün kendisine mutluluk, huzur ve umut verdiğini söyledi.

YAŞASIN SANAT

onur Ödülü'nü oyuncu Mehmet Aslantuğ'dan alan oyuncu Selçuk Yöntem ise böyle güzel gecede yani sanatçı arkadaşlarımla paylaştığım için çok teşekkür ederim diyerek yaşasın sanat, dedi.

MÜJDAT GEZEN VİDEOSU ÜZDÜ

Rahatsızlığı nedeniyle festivale katılım sağlayamayan onur ödülü sahibi usta sanatçı Müjdat Gezen ise görüntülü mesaj aracılığıyla teşekkürlerini iletti ancak Gezen'in rahatsız ve yorgun hali sevenlerinin kalbini acıttı. Kendisine de acil şifalar diliyoruz.

Altın Portakal'ın açılış gecesinde "Kadınların Sesi Yükseldi"... - Resim : 4

ALTIN PORTAKAL'IN YENİLİKLERİ...

İtalya'da yaşayan yönetmen Ferzan Özpetek başkanlığında gerçekleşen festival birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Özpetek'in cesaretinden ve vizyonundan dolayı kutluyorum. Sıradan bir jüri başkanlığı yapıp ödülleri belirlemekle yetinip hayatına devam edebilirdi. Üzerine kafa yorup düşünmesi, yaratıcı dokunuşlar yapması çok kıymetli. 

BİR İLKE İMZA ATILDI

Jüri başkanı Ferzan Özpetek'in önerisiyle Cannes, Berlin, Venedik gibi festivallerde olduğu gibi bir festival yüzü belirlendi. Böylece bir ilke imza atıldı. 

Saadet Işıl Aksoy, "2007'de genç yetenek olarak gelmiştim şimdi ev sahibiyim festivalin yüzü olarak alıyorum. Bu ödülü öldürülen kız kardeşlerim için alıyorum ve herkes için adalet diliyorum dedi" dedi. 

Altın Portakal'ın ilk festival nişanını alan oyuncu Saadet Işıl Aksoy ise gecenin hemen başında gündeme dair konuşmasıyla takdir topladı. Nişanı öldürülen kız kardeşleri için aldı. Toplumumuzda korkunç bir hal alan kadın cinayetlerine dikkat çekti. Ayrıca gecede kadınlara, çocuklara ve hayvanlara koruma ve adalet sesleri de yükseldi.

Altın Portakal'ın açılış gecesinde "Kadınların Sesi Yükseldi"... - Resim : 5

FARAH ZEYNEP ABDULLAH'IN "ERKEKÇİLİK" TEPKİSİ

"Başarı Ödülü" alan Farah Zeynep Abdullah'ın "Gündem dün kötüydü bugün daha kötü yarından ise çok korkuyorum. Ben bu ödülü henüz sektör bile diyemediğimiz, erkeklerin ve erkekçiliğin egemen olduğu düzende var olmaya çalışan kadınlar adına alıyorum demesi büyük alkış aldı.

Altın Portakal'ın açılış gecesinde "Kadınların Sesi Yükseldi"... - Resim : 6

ARAS BULUT İYNEMLİ'NİN PERFORMANSI

Atatürk perfomansıyla büyük beğeni toplayan başarılı oyuncu  Aras Bulut İynemli, başarı ödülünü  Çukur dizisinde annesini canlandıran Perihan Savaş’ın elinden aldı. Duygusal anlar yaşayan oyuncu daha sonra Çukur dizisinin müziği olan Gazapizm'in "Bu Hayatın Heycanı Meycanı Yok" performansı da beğeni topladı.

Bazı haberlerde oyuncunun gündeme dair söz söylemediği eleştirilmiş. Söylediği şarkı zaten yeterince politik... Temel güvenin yok, illegal, legal düzenin yok... Gelecek için bi' hedefin yok
Yarının yok... Daha ne desin?

Özetle 60 yaşını deviren Altın Portakal, yeniliklere gebe, genç ve heyecanlı bir festival olduğunu kanıtladı. En önemlisi de sinemanın büyüsünü, bir araya getirme ve söz söyleme gücünü hatırlattı.

“Hikâyemiz Birlikte” diyen festival; bir hafta boyunca farklı etkinliklerle şehrin dört bir yanında sinemanın bütün renklerini yansıtacak.