Sanayide Alarm! Emeklilik Furyası Başladı Tehlike Kapıda!

Beyaz ve Gri yakalılar emeklilik için kuyruğa girdi!

Sanayide S.O.S!

Evet yanlış okumadınız. Bizzat doğrulanmış bir başlık. Maalesef durum iyi değil. Sanayide ikinci eleman krizi başladı. Bu kez krizin kaynağı ‘ara’da olanlar da değil, bizzat işin ustaları, yani kalifiye elemanlar…

Detayları paylaşmadan önce; sizce dünyada ve haliyle ülkemizde kaç sanayi kolu vardır? Dilerseniz birlikte bakalım. Durumu sizlere ancak bu şekilde özetleyebilirim.

Gıda ve İçki Sanayi; Un ve Unlu Ürünler Sanayii; Şeker ve Şekerli Gıdalar Sanayii; Süt ve Süt Ürünleri Sanayii; Et ve Et Ürünleri Sanayii; Çay Sanayii; Konserve Sanayii; Bitkisel Yağ Sanayii;

Tütün ve Alkollü İçki Sanayii; Dokuma (Tekstil), Deri ve Giyim Sanayii; Maden Sanayii; Otomotiv ve Madeni Eşya Sanayi; Kimya Sanayii; Taş ve Toprağa Dayalı Sanayii; Orman Ürünleri Sanayii…

Göreceğiniz üzere; Bursa, Kocaeli, Gaziantep, Adana, Konya, Manisa gibi sanayi kollarının yaygın olarak yer aldığı kentlerde birbirine bağlı tamı tamına 15 sanayi kolumuz var.  Buralarda yer alan 100’lerce fabrika ve üretim tesisinde 100 binlerce kişi çalışıyor. İçlerin de öyleleri var ki; 25 – 30 yılını mesleğine vermiş, neredeyse ömrünün yarısını aynı iş yerinde çürütmüş insanlar. Kıdemin de kıdeminde olan beyaz yaka ya da gri yakalı bu çalışanlar iş yerleri için o kadar kıymetliler ki; ama ne var ki; yolun sonuna gelmiş durumdalar. Neden derseniz; biraz başa sararak anlatayım.

Bildiğiniz üzere Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası uzun süren haklı mücadele sonrası 2023 yılının mart ayında yasalaştı. Sadece bu kapsamda geçen yıl 2 milyonun üzerinde kişi EYT’den emekli olarak bir nevi huzura kavuşmuş oldu! Yapılan hesaplamalar 2024 yılında ise aynı kapsamda 500 bin kişinin emekli olacağı şeklindeydi. Fakat her zamanki gibi yine hesaplar şaştı.

Nedeni ne peki? Hemen izah edeyim.

Bir türlü kimsenin doğrulamadığı bilgiye göre; 2025 yılında emekli olacaklar 2023 ve 2024 yılında emekli olanlara nazaran yüzde 25 civarı daha düşük yaşlılık aylığı alacaklar. Konunun muhatapları buna yönelik bir çalışmanın olmadığını belirtseler de yine insanları ikna edememişler gibi gözüküyor. Özellikle yukarıda saydığım sanayi kollarındaki beyaz yaka ve gri yakalı kıdemli çalışanlar iş yerlerine teker teker EYT dilekçesi vermeye başlamışlar. Özellikle yılın son aylarında bu süreç o kadar hızlanmış ki; tutabilene aşk olsun.

Sanayici ne yapsın? Çaresiz durumda. Bir yanda ara eleman bulmakta zorlanırken, diğer yanda ise kalifiye elemanını kaybetme riski ile karşı karşıya kalmış durumdalar. Hem sanayiciler hem de emeklilik için karar aşamasında olanlar ilgili bakanlıktan bu konuya dair net bir açıklama bekliyor. Eğer endişe gerçek ise; geri adım atılması oldukça önemli.

Sanayiciler içerden ve dışardan siparişler alsalar bile, buna yetişecek ne ara elemanları var ne de işin ustaları… Bir an önce çözüm bulunmaz ise, durum vahim boyutlara çıkabilir.

 Bakalım ne olacak? Bekleyip görelim.