Bedri Baykam’a Taylor Swift dersleri (1)

Sevgili Bedri Baykam geçenlerde bir yazı yazdı ve an itibariyle gezegende yaşayan en büyük pop yıldızı Taylor Swift’i yerden yere vurdu.

Eşi Sibel’le birlikte çevrelerinde sordukları kimsenin tek bir Taylor Swift şarkısı bilmediğini ve bu “Amerikan komşu kızının” popülaritesine şaştığını yazdı.

Yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz;

Keşke bana da sorsaydı, bir ‘Swiftie’ babası olarak Shake It Of’la başlayıp, Lover, Blank Space’le devam eder; son albümündeki So Long London’dan, Champagne Problems’tan çıkardım.

İlk menajeri tarafından nasıl ‘dolandırıldığını’, Kanye West ve hayranları tarafından nasıl ‘şiddet’ gördüğünü, Trump’a nasıl posta koyduğunu anlatırdım.

Bedri Baykam’a Taylor Swift dersleri (1)

WEMBLEY KONSERİNE GİDİYORUM

Evet 13 yaşındaki kızım Pera bütün şarkılarını söyleyecek kadar bir Taylor Swift hayranı ve ben de bu yüzden uzun zamandır dünya tarihinin bu değişken döneminde böylesine fenomen haline gelmiş bir pop starı yakından takip ediyorum.

Hatta ne yaptım biliyor musun sevgili Bedri, 8 ay önceden hatırı sayılır bir para döküp önümüzdeki hafta sonuna Taylor Swift’in Wembley konserine sahne önünden iki bilet aldım. Aylardır Londra’daki bu konseri iple çekiyoruz kızımla.

Country şarkıcısından pop yıldızına dönüşen Taylor Swift’i, Wembley’de canlı izlemek heyecanlandırıyor beni. Çünkü 152 konserlik Eras turnesi, müzik tarihinin ilk milyar dolarlık turnesi olarak şimdiden kayıtlara geçti.

Bedri Baykam’a Taylor Swift dersleri (1) - Resim : 2

KONSER BAŞINA 17 MİLYON DOLAR KAZANIYOR

Eras Tour, Elton John'un beş yıl süren Farewell Yellow Brick Road turnesini şimdiden geride bırakarak tarihteki en yüksek hasılat rekorunu kırmış durumda. Sadece turnenin 60 konserlik ABD ayağında 1 milyar doların üzerinde hasılat yaptı Taylor Swift.

Bu ne demek biliyor musun sevgili Bedri; Her biri 239 dolardan ortalama 72.000 bilet sattığı ve her gösteriden 17 milyon dolar kazandığı anlamına geliyor.

Bilet gelirinin yüzde 85’ini alıyor Taylor Swift. Bu da masraf ve vergilerden önce gösteri başına yaklaşık 14,7 milyon dolar kazanması demek. Turne bu gelir ortalamasında devam ederse, Taylor’ın brüt kazancı 2.24 milyar dolar olacak.

Bedri Baykam’a Taylor Swift dersleri (1) - Resim : 3

HER SAHNENİN KURULUM MALİYET 3 MİLYON DOLAR

Sahne, ulaşım, sigorta, ekip ve kostüm giderleri düştükten sonra bu gelirin 1,5 milyar dolara düşmesi bekleniyor. U2, 2009’da İstanbul’a da gelen 360 turnesinde, her konser için 750 bin dolar harcıyordu. Taylor Swift’ın her konser maliyeti 3 ila 4 milyon dolar arası olarak değişiyor.

Bir iki ilginç rakam daha vereyim;

* Taylor Swift her konserinde yaklaşık 50 bin ürün satıyor ve kazancın yüzde 80’ini alıyor. Bu gece başına 2 milyon dolar, turne boyunca fazladan 300 milyon dolar demek. Turne ürünleri ABD'de ürün başına ortalama fiyat 51 dolar, İngiltere'de ise 52 sterlin.

Bedri Baykam’a Taylor Swift dersleri (1) - Resim : 4

50 KAMYONCUYA 100’ER BİN DOLAR İKRAMİYE

* Turne ekibinde yaklaşık 200 kişi çalışıyor. ABD ayağında Swift, ekipmanları şehirden şehre taşımak için 50 kamyoncu çalıştırdı ve turne sonunda her birine 100.000 dolar ikramiye verdi. Grup üyeleri, dansçılar, ışık ve ses teknisyenleri, yemek servisi yapanlar ve diğerlerinin de cömert ikramiyeler aldığı biliniyor.

* Eras Tour ekosisteminin de büyük bir kısmı Taylor Swift’e ait. Rezervasyon ajansı “13 Management”. Turnenin yapım şirketi… Telif haklarını yöneten “TAS Rights Management”… Ürün satışları yürüten “Taylor Nation LLC”… Hepsi sanatçıya ait ve bunlar karını artıran en büyük unsurlar. Swift'in kazancını net tahmin etmenin zor olmasının nedeni de bu.

* Şu sıralar Disney Plus’ta yayınlanan ve Ağustos 2023'te Kaliforniya'daki bir performansta kaydedilen Eras Tour filmi, kısa sürede tüm zamanların en çok hasılat yapan konser filmi oldu.

* Yapım bütçesinin 10 milyon ila 20 milyon dolar arasında olduğu tahmin edilen film, dünya çapındaki gösteriminde 267 milyon dolar kazandı. Daha sonra 75 milyon dolara Disney Plus'a satıldı. Filmin yapımcısı “Taylor Swift Productions”. Yani yapımcı olarak da kar etti bu işten.

Bedri Baykam’a Taylor Swift dersleri (1) - Resim : 5

MASTERCARD’IN ÇARPICI ARAŞTIRMASI

* Mastercard’ın yaptığı araştırma Taylor ekonomisini çarpıcı şekilde gösteriyor. Konserin yapıldığı stadyuma 4 kilometre mesafedeki restoranların kazancı yüzde 68, 16 kilometre mesafedeki restoranların kazancı ise yüzde 7 artıyor. Aynı şekilde otellerin de kazançları artıyor.

Şimdi böylesine bir ekonomi yaratan, şarkıları Spotify’da rekor üzerine rekor kıran birinin ‘dünyanın en önemli insanı” seçilmesine şaşırmak mı lazım Bedri Baykam, yoksa anlamaya çalışmak mı?

Hele senin gibi bir sanatçının, sanatıyla ‘en önemli insan’ olmayı başarmış birini alkışlaması gerekmez mi?

Şarkılarını, tarzını seversin sevmezsin, hiç radarına da girmemiş olabilir ama bunlar Taylor Swift’in yaşayan en büyük pop ikonu olduğu gerçeğini değiştirmez.

Ha bana da sorsan şarkıları derinlikli mi diye, değil derim…

Ama sevgili Bedri, şu dünyada derinlikli ne kaldı ki…

Bırak da Wembley’in çimlerinde biraz dans edelim.