Yumurta renklerinin sırrı ortaya çıktı. Kahverengi mi yoksa beyaz yumurta mı daha sağlıklı? Meğer bu yüzden renkleri farklıymış

Yumurtaların rengindeki farklılıklar ne anlama gelir? Hangisi daha sağlıklı? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Yumurta renklerinin sırrı ortaya çıktı. Kahverengi mi yoksa beyaz yumurta mı daha sağlıklı? Meğer bu yüzden renkleri farklıymış - Resim: 1

Bazı insanlar kahverengi yumurtaların daha sağlıklı veya daha doğal olduğuna inanırken, diğerleri beyaz yumurtaların daha temiz veya daha lezzetli olduğunu düşünür. Ancak kahverengi ve beyaz yumurtalar arasındaki farklar kabuk renginden daha mı fazladır? İşte detaylar...

Bu yazıda yumurtaların renklerinin ne anlama geldiğini ve neden farklı renkte olduklarını detaylı bir şekilde açıklıyoruz.

YUMURTALAR FARKLI RENKLERDE OLABİLİR

Tavuk yumurtası farklı renklerde olabilir ve markette genelde hem kahverengi hem de beyaz yumurta bulabilirsiniz. Ancak, birçok insan yumurtaların neden farklı renklere sahip olduğunu bilmiyor.

Cevap oldukça basittir, yumurtanın rengi tavuğun cinsine bağlıdır. Örneğin, Beyaz Ligorin tavuğu beyaz kabuklu yumurtlarken, Plymouth Rocks ve Nick Brown tavukları kahverengi yumurta yumurtlar. Araucana ve Ameraucana gibi bazı tavuk türleri mavi veya mavi-yeşil bile yumurtalar bırakabilir.

Farklı yumurta kabuğu renkleri, tavukların ürettiği pigmentlerden gelir. Kahverengi yumurta kabuklarındaki ana pigment protoporfirin IX olarak adlandırılır. Kana kırmızı rengini veren bileşik olan heme'den yapılmıştır. Mavi yumurta kabuklarında bulunan ana pigment, yine heme'den gelen biliverdin olarak adlandırılır. Bazen morluklara mavi-yeşil bir renk veren aynı pigmenttir.

Yumurta kabuklarının rengi, aynı cins tavuklar arasında, bireysel kuşlar arasındaki genetik baskınlığa bağlı olarak da değişebilir.

Ancak genetik, yumurta rengini belirleyen ana faktör olsa da, diğer faktörler de onu etkileyebilir. Örneğin, kahverengi yumurtlayan tavuklar yaşlandıkça daha büyük ve daha açık renkli yumurtlama eğilimi gösterirler. Tavuğun ortamı, beslenmesi ve stres düzeyi de kabuk rengini bir dereceye kadar etkileyebilir.