Yıllardır geçmek bilmeyen ishal ya da kabızlığı olanlar dikkat: O faktörü atlıyor olabilirsiniz. Uzmanından uyarı geldi

Uzun zamandır devam eden ya da herhangi bir problem olmasa dahi geçmeyen ishal ya da kabızlığın nedeni bu olabilir. Uzmanından uyarı gecikmedi...

Google Haberlere Abone ol
Yıllardır geçmek bilmeyen ishal ya da kabızlığı olanlar dikkat: O faktörü atlıyor olabilirsiniz. Uzmanından uyarı geldi

Pek çoğumuz kabızlık ya da ishal gibi problemleri önemsemezken bu durumlar esasında hiçte normal değildir. Herhangi bir hastalık belirtisi olmasa dahi uzun süreli yahut kısa süreli her bulgunun araştırılması muhakkak önemlidir.

İshal, kabızlık ya da mide bulantısının nedenlerinden bir tanesi daha ortaya çıktı. Uzmanı konuya ilişkin detaylı açıklamasını şu şekilde yaptı...

Liv Hospital Ankara Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Elif Küçük, stresin sindirim sistemi üzerinde etkileri hakkında bilgi verdi. Hafif düzeydeki stresin kişi için uyarıcı olabildiğini, kişiyi harekete geçirebildiğini ve motive etme işlevi görebildiğini ifade eden Dr. Küçük, “Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta bu stresin kabul edilebilir seviyelerde olmasıdır.

Stresin düzeyi arttıkça, birey için psikolojik, fiziksel ve davranışsal sorunlar görülebilmektedir. Günümüzde stres boyut değiştirmektedir. Stresin aşırı seviyelerde olması ise, vücudumuzdaki her sistem için bir tehdit halini almaya başlamıştır.

Yıllardır geçmek bilmeyen ishal ya da kabızlığı olanlar dikkat: O faktörü atlıyor olabilirsiniz. Uzmanından uyarı geldi

Stresin tehdit ettiği önemli sistemlerden biri de sindirim sistemimizdir. Beyin ve sindirim sistemi güçlü bir şekilde benzer hormonlar ve sinir sistemi etkisi altındadır. Uzamış stres ile birlikte görülen ishal, kabızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, kabızlık, kramp ağrıları ve şişkinlik şaşırtıcı değildir.

Stres sindirim sisteminin dengesini bozarak fonksiyonel dispepsi, peptik ülser, reflü ve irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim sistemi hastalıklarına neden olabildiği gibi öte yandan yemek borusunda yutma zorluğu ve takılma hissi ve geğirti gibi problemlere de yol açabilir" diye konuştu. 

‘STRESLE BAŞ EDEREK SİNDİRİM SİSTEMİ İLE İLGİLİ SORUNLARIMIZI AZALTABİLİRİZ’

Dr. Küçük, stresin sindirim sistemine etkilerini azaltmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

 

“Stres kaynaklarının tespit edilip ortadan kaldırılması büyük öneme sahiptir. Eğer sorumluluklar stres yaratıyorsa, bu sorumluluklar azaltılabilir. Stres yaratan durumlar için yakın çevreyle paylaşılarak destek istenebilir.

Meditasyon, yoga, nefes alıştırmaları gibi rahatlama tekniklerine önem vermek stresin kontrol edilmesine yardımcı olabilir. Sağlıklı, dengeli, düzenli ve yeterli bir şekilde beslenmeye özen verilmedir. Kahve, çay, alkol ve sigara tüketimini azaltmaya özen gösterilmelidir.

Düzenli olarak spor yapmak stres ile mücadelede oldukça etkilidir. Sevilen ve kişiye iyi gelen şeylere vakit ayırmanın lüks olmadığı unutulmamalıdır. Eğer stresin etkileri ile baş etmede zorlanılıyorsa ve stres uzun süreliyse psikiyatri desteği alınabilir.”

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin