Yıllarca zararlı diye biliyorduk: Hafızayı fişek gibi yapıyor araştırmalarla kanıtlandı

Uzunca yıldır kalp, şeker ve kilo sorunlarına olan zararlarıyla bilinen ancak, aslında sanılanın aksine bir dizi yarar sağlayan bitter çikolatanın sağlığımıza önemli etkileri olduğu ortaya çıktı. Bitter çikolatanın efsane ve gerçeklerini Profesör Tim Spector sıraladı

Yıllarca zararlı diye biliyorduk: Hafızayı fişek gibi yapıyor araştırmalarla kanıtlandı

Çok eski çağlarda keşfedilen ve günümüze kadar uzanan en lezzetli besinlerden biri, çikolatadır. Pek çok çeşidi bulunan çikolatanın tüketimi, genelde sağlıksız kabul edilir.

Temelde sütlü, bitter ya da beyaz çikolata olarak ayrılan çikolatanın bitter olanı, daha fazla kakao oranına sahiptir.

Kimisine göre bitter çikolata sağlıklı olurken kimisine göre de tamamen sağlıksızdır. Bu konuya İngiliz Profesör Tim Spector, noktayı koydu.

BİTTER ÇİKOLATA FAYDALI MI ZARARLI MI?

Bitter çikolatanın içerdiği kafein ve şeker miktarı yoğun olduğundan, uzunca yıldır sağlık üzerinde olumsuz etkileri tartışılmıştır.

Bu etkiler arasında; kalp ritminde bozukluk, sinir, uykusuzluk, diş çürüğü ve kilo problemleri yer alıyor. Fakat İngiliz profesör olan Tim Spector bir videosunda, bu bilgilerin tamamen asılsız olduğunu belirtiyor.

Yıllarca zararlı diye biliyorduk: Hafızayı fişek gibi yapıyor araştırmalarla kanıtlandı

Öyle ki bitter çikolata, bir dizi sağlık yararını beraberinde getiriyor. Tim Spector'un bilgisine göre kaliteli bir bitter çikolatada, bir dilim tam tahıllı ekmekle eşdeğer oranda lif bulunuyor.

Sadece 100 gram bitter çikolata 11 gram lif içerirken, 2 dilim tam tahıllı ekmekte yaklaşık 7 gram lif yer alıyor.

Spector, yüksek lifli beslenmenin kalp hastalığı, felç, tip 2 diyabet ve bağırsak kanseri riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu da belirtiyor.

Bitter çikolatanın ayrıca polifenollerle dolu olduğunu belirten Spector, çikolata yemenin birçok avantajı beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Kan basıncı seviyelerini düşüren polifenoller, daha iyi kalp ve dolaşım sağlığı sağlar. Polifenoller ayrıca, antioksidandır.

Bitter çikolata yemek bu bağlamda, serbest radikallerin etkilerini azaltır, kalp hastalığı ve Alzheimer için bir risk faktörü olan iltihabı da azaltır.

Spector bitter çikolatanın, flavonoidler açısından da zengin olduğunu belirtiyor. Bunlar bağırsak mikropları için roket yakıtı görevi görerek bağırsak bakterilerinin büyümesini ve faydasını artırıyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin