Yılbaşı ağacı ve Noel ağacı arasındaki fark nedir? Yılbaşı ağacı süsleme geleneği nereden gelir, Türk geleneği mi?

Yılbaşı ağacı veya Noel ağacı süsleme geleneği aynı zannedilse de ikisi de birbirinden farklı şeylerdir. Hristiyanlar ağaç süsleme olayını 'Noel'le ilişkilendirmiştir. Ancak yılbaşı ağacı yeni yılın gelmesini kutlamak için süslenir. Bazı araştırmalarsa Noel ağacı süsleme geleneğinin Türklere ait olduğunu iddia eder. Peki, Yılbaşında neden ağaç süslenir? Yılbaşı ağacı ve Noel ağacı arasındaki fark nedir? Yılbaşı ağacı süsleme geleneği nereden gelir? Gelin, işin aslı neymiş öğrenelim...

Google Haberlere Abone ol
Yılbaşı ağacı ve Noel ağacı arasındaki fark nedir? Yılbaşı ağacı süsleme geleneği nereden gelir, Türk geleneği mi?

Noel ağacı veya yılbaşı ağacı süsleme hazırlıkları yeni yıla kısa bir süre kala başlıyor. Avrupa'da, Amerika'da yaşayan Hristiyanlar başta olmak üzere, dünyanın dört bir yanında yılbaşı ağaçları süsleniyor. Evlerde, caddelerde, meydanlarda, iş yerlerinde ışıl ışıl çam ağaçlarını şimdiden görebilirsiniz. Peki, Yılbaşında neden ağaç süslenir? Aslında 25 Aralık'ta süslenen Noel ağacı ile yeni yılın gelişini kutlamak için Türkiye'de olduğu gibi birçok ülkede süslenen yılbaşı ağacı arasında fark var. Fakat, bu geleneği ilk kim başlattı ve neden böyle bir gelenek uygulanmış olabilir, hiç düşündünüz mü? Sizin için bu sorunun cevabını araştırdık. Yılbaşı ağacı ve Noel ağacı arasındaki fark nedir? Yılbaşı ağacı süsleme geleneği nereden gelir, Türk geleneği mi?

NOEL AĞACI VE YILBAŞI AĞACI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Günümüzde noel ağacı ve yılbaşı ağacı birbirinin yerine kullanılsa da ikisi de farklı terimlerdir ve çoğu kişi bunu bilmez. Noel ağacının kökeni Paganlar ve Hristiyan geleneklerine dayanır. Hz. İsa'nın doğumunu kutlamak için süslenen ağaçtır. Noel ağacı genellikle Aralık ayının başında süslenir ve 6 Ocak'a kadar bekletilir.

Yılbaşı ağacı ise dini olmayan bir gelenektir. Yılbaşını kutlamak için süslenir. Eğer bir ağacın Hristiyanlık bağlantısı vurgulanıyorsa bu ağaç Noel ağacı, yeni yıl kutlamalarıyla bağlantılıysa da yılbaşı ağacı olarak adlandırılması daha mantıklı olacaktır.

YILBAŞINDA NEDEN AĞAÇ SÜSLENİR?

Yılbaşında ağaç süslemenin nedeni, miladi yeni yılın gelişin kutlamaktır. Hristiyan geleneğindeki Noel ağacına dayansa da Hristiyanlara özgü bir gelenek değildir. Müslümanlar, Yahudiler, Budistler gibi birçok din ve kültürde yılbaşı ağacı süsleme geleneği ile karşılaşılır. Yılbaşı ağacı süsleyen ülkeleri Eski Sovyetler Birliği, eski Yugoslavya, Türkiye, Çin ve Vietnam gibi sıralayabiliriz.

Her ne kadar yılbaşı ağacı süslemek bir batı geleneği gibi hissettirse de aslında öyle değildir ve araştırmalara göre noel ağacının kökenleri Paganlara dayanmaktadır.

Pagan inanışına göre; 21 Aralık (kışgündönümü) esnasında, çam ağacı gibi her zaman yeşil kalan ağaçlar, doğanın ve yenilenmenin sembolü olarak görülüyordu. İnsanlar, bu ağaç dallarını kötü ruhları uzaklaştırmak ve bereketi çağırmak için evlerine ya da tapınaklarına getirip süslerlerdi.

Yılbaşı ağacı ve Noel ağacı arasındaki fark nedir? Yılbaşı ağacı süsleme geleneği nereden gelir, Türk geleneği mi?

Noel ağacı süslemek ayrıca eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak bir geleneğiydi.
Almanya'da da kış ortasına rastlayan tatillerde evin girişine ya da içine bir Yule ağacı konuyordu.

YILBAŞI AĞACI SÜSLEME GELENEĞİ NEREDEN GELİYOR, TÜRK GELENEĞİ Mİ?

Hristiyanlık, pagan geleneğini 'Noel' ile ilişkilendirdi. 16. yy'da Almanya'da da İsa'nın doğumunu (25 Aralık) simgelemek için çam ağaçları süslenmeye başlandı. Bu ağaçlar, cenneti ve yaşam ağacını sembol ediyordu.

Konuya ilişkin bir rivayet şöyledir:

Alman din reformcusu Martin Luther, yıldızlı bir geceyi izlerken çam ağaçlarının üzerinde yıldızların parladığını hayal eder. Bu görüntüyü evine taşımak için çam ağacına mumlar koyar. Bu, modern yılbaşı ağacının sembolü olarak kabul edilir.

19. yy'a gelindiğinde İngiltere Kraliçesi Victoria ve eşi Prens Albert, saraylarına bir Noel ağacı kurdurdu. Bu gelenek böylece popülerleşti ve o zamandan beri de Avrupa ve Amerika'da yaygınlaştı.

Peki Türk geleneği olabilir mi?

Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, yılbaşında çam ağacı süsleme geleneğinin Türklere özgü bir gelenek olduğunu söyledi. Çığ'a göre, bu geleneğin kökeni Orta Asya Türk toplumlarının kutladığı Nardugan Bayramı.

İslamiyet öncesi Türkler'in her yıl 21 Aralık'ta bir kış gündönümü bayramı olarak Nardugan'ı kutladığı ve bu bayramın Hristiyanlık'taki Noel yortusunun atası olduğu iddia ediliyor. İdil-Ural yöresindeki Türk toplumlarının farklı tarihlerde ve şekillerde kutladığı bu bayram, Başkurt, Kazan Tatarları ve Çuvaşlar için Nevruz’un karşılığıdır ve 21 Mart'ta kutlanır, Kreşinler ise Nardugan’ı 7-12 Ocak'ta kutlar.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin