Midemiz sağlığımızın en önemli göstergesidir. Bağırsak florası, yiyeceklerimizin vücudumuzda asimile edilmesinden sorumludur.
Aynı zamanda sahip olacağımız iltihaplanma ve bağışıklık seviyelerine karar verir. Kaç kilo olduğunuza, asit reflü ve sindirim sorunlarının varlığına da bağırsaktaki bakteriler karar verir.
Yediğimiz her besinin midemize etkisi, hayal edebileceğimizden daha fazla etkisi vardır. Doğru beslenmemek irritabl bağırsak sendromu, reflü, kabızlık veya ishal gibi birçok soruna yol açar.
Bu nedenle yapılan bazı araştırmalara göre, yediğimiz anda bağırsak sağlığımızı ve sindirim sağlığımızı tehdit eden besinlerden kaçınmak gerekiyor.
İşte sindirim sistemini bozan o besinler...
KARBONHİDRAT AĞIRLIKLI GIDALAR
Karbonhidrat açısından zengin gıdaların tüketilmesi, inflamasyonun artmasına neden olduğu ve bağırsak florasını bozduğu için uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir.
Örneğin, patatesler karbonhidrat bakımından zengin yiyecekler olarak kabul edilebilir ancak çoğunlukla sudan oluşur.
Pirinç, makarna, kraker, simit, poğaça veya açma gibi yoğun karbonhidrat içerdiğinden vücuda daha zararlıdır.
Bu besinler aynı zamanda hem yüksek kalorilidir hem de tok tutma özellikleri yok denecek kadar azdır.
KIZARMIŞ GIDALAR
Kızarmış yiyecekler vücuda çeşitli düzeylerde zarar verdiği için kesinlikle tüketmemelisiniz. Sadece vücuttaki kiloları arttırmakla kalmaz, aynı zamanda sindirimi de zorlaştırır.
Vücut onları sindirmekte zorlandığı için bağırsaklardan parçalanmadan ishale veya şişkinliğe neden olabilir.
Kızartılmış yiyeceklerin çoğunun lif içeriği düşüktür ve bu da sindirimi zorlaştırır. Bu besinler kabızlığa bile neden olabilir.
Sindirim konusunda zorluk çekiyorsanız, bağırsak sağlığınızı iyileştirmek için beslenmenize az yağlı, kızartılmamış yiyecekler eklemeyi deneyebilirsiniz.
Yağ açısından zengin yiyecekleri bile yemek listenizden çıkarmalısınız. Dondurma, biftek, patates kızartması ve diğerleri gibi yiyeceklerin sindirimi zordur ve kendinizi rahatsız ve tok hissetmenize neden olabilir.
YAPAY TATLANDIRICILAR
Yapay tatlandırıcılar arasında en yaygın mide tahriş edici madde sorbitoldür. Elma, kuru erik ve şeftali gibi bazı meyvelerde bu doğal olarak bulunur.
Yapay tatlandırıcılar gaz, şişkinlik ve ishale neden olur aynı zamanda vücuttaki iltihabı artırır ve birçok başka sağlık sorununa yol açar. Hatta bazı insanlarda göbek yağının artmasından bile sorumludur.
İŞLENMİŞ GIDALAR
İşlenmiş gıdalar sağlığımız söz konusu olduğunda en büyük suçlulardan biridir. İşlenmiş gıdaların besin değeri sıfırdır, lif içermezler ve gereksiz katkı maddeleri ve koruyucuların varlığı nedeniyle bağırsakları tahriş eder.
Cips, salam, sucuk, sosis, tatlılar ve beyaz makarna gibi işlenmiş gıdalar bağırsak sağlığını ne yazık ki olumsuz yönde etkiliyor.
Bağırsak sağlığını ve bağırsak bakterilerini iyileştiren bazı maddeler, işlenmiş gıdalarda bulunmuyor. Bu da bağırsak sağlığımızı büyük oranda etkiliyor.
Bazıları sindirim sorunlarınıza katkıda bulunabilecek laktoz da içerebilir. İşlenmiş gıdalar obezitenin yanı sıra tip 2 diyabet ve kalp sorunları riskini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda gaz, şişkinlik ve kramplara da neden oluyor.
İşlenmiş gıdalardan tamamen kaçınamıyorsanız, besin değerlerini artırmak ve karın sorunlarını azaltmak için bunları yağsız bir protein veya yavaş sindirilen başka bir gıda maddesiyle eşleştirin.