Victor Ambros kimdir? 2024 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Victor Ambros'un kariyeri...(2024 Nobel Ödülleri)

2024 Nobel Ödülleri'nin kazananları bu haft belli oluyor. Nobel Ödülleri'nin açılışı Pazartesi günü tıp ve fizyoloji dalındaki ödülle açılışını yaptı. MikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi çalışmalarından dolayı ABD’li Victor Ambros ile Gary Ruvkun, 2024 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan isim oldu. Peki, Victor Ambros kimdir? 2024 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Victor Ambros'un kariyeri...

Google Haberlere Abone ol
Victor Ambros kimdir? 2024 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Victor Ambros'un kariyeri...(2024 Nobel Ödülleri)

2024 Nobel Tıp Ödülü sahipleri açıklandı. İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nde düzenlenen basın toplantısında, Victor Ambros ve Gary Ruvkun ödülün sahibi oldu. İkili, mikroRNA’nın keşfi ve transkripsiyon sonrası gen düzenlemesindeki rolü alanındaki çalışmalarından ötürü, 2024 Nobel Tıp Ödülü'ne layuık görüldü. Yaşanan gelişmenin ardından, "Victor Ambros kimdir?" gibi aramalar başladı. İşte, 2024 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Victor Ambros'un kariyeri...

VICTOR AMBROS KİMDİR?

Victor R. Ambros 1953 tarihinde New Hampshire'da dünyaya geldi. Bilinen ilk mikroRNA'yı (miRNA) keşfeden Amerikalı bir gelişim biyoloğu olan Ambros, Massachusetts, Worcester'daki Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesördür. Moleküler biyolog Gary Ruvkun ile birlikte Ambros, "mikroRNA'nın keşfi ve transkripsiyon sonrası gen düzenlemesindeki rolü" alanındaki çalışmalarından ötürü 2024'te Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

Victor Ambros kimdir? 2024 Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Victor Ambros'un kariyeri...(2024 Nobel Ödülleri)

VICTOR AMBROS'UN KARİYERİ

Ambrso'un babası Longin, Polonyalı bir savaş mültecisiydi ve Victor, sekiz çocuklu bir ailede Vermont, Hartland'daki küçük bir süt çiftliğinde büyüdü. Woodstock Union Lisesi'nde eğitim gördü. 1975'te Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Biyoloji alanında lisans derecesini aldı ve 1979'da Nobel ödüllü David Baltimore'un gözetiminde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde doktorasını tamamladı. Ambros, geleceğin Nobel ödüllü H. Robert Horvitz'in laboratuvarında ilk doktora sonrası araştırmacı olarak MIT'deki araştırmalarına devam etti. 1984'te Harvard Üniversitesi'nde öğretim üyesi oldu ve 1992'de Dartmouth Koleji'ne geçti. Ambros, 2008'de Massachusetts Tıp Fakültesi'ndeki öğretim kadrosuna katıldı ve şu anda eski Dartmouth öğrencisi Howard Scott Silverman tarafından desteklenen Moleküler Tıp programında Silverman Doğa Bilimleri Profesörü unvanını taşıyor.

NOBEL ÖDÜLÜ NEDİR?

Nobel Ödülü, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirme amacı taşıyan prestijli bir ödüldür. 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm'de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan dernek tarafından verilmektedir.

Nobel Ödülleri birçok kategoride verilmektedir. Bunlar:

  • Nobel Barış Ödülü
  • Nobel Edebiyat Ödülü
  • Nobel Fizik Ödülü
  • Nobel Kimya Ödülü
  • Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü
  • Nobel Ekonomi Ödülü
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin