Antibiyotik, genellikle kış mevsimi hastalıklarında doktor tavsiyesiyle tüketilen ilaçlardan biridir. Ancak antibiyotiklerin bazısı, bağırsak sağlığını etkileyebilir.
Gastroenterolog Dr. Joseph Salhab, antibiyotik kullanan kişilerin bağırsak sağlığını desteklemek için belirli yiyecekleri yemenin gerekliliğini vurgulayarak önemli tavsiyelerde bulundu.
Dr. Salhab, antibiyotiklerin bağırsaktaki hem zararlı hem de yararlı bakterileri yok edebileceğini belirtirken, bağırsak sağlığını güçlendirmenin önemini vurguladı.
ANTİBİYOTİK KULLANANLAR BUNLARI TÜKETMELİ
Dr. Salhab, Antibiyotik kullanırken bağırsak sağlığını korumak için tüketilmesi gereken besinleri sıraladı.
Soğuk algınlığı ve grip mevsiminde, özellikle öksürük ve zatürre gibi durumlarda antibiyotikler bazen gerekli olabilir.
Ancak antibiyotikler vücudumuzda ne yazık ki hem kötü hem de iyi bakterileri öldürebilir. Antibiyotikler özellikle, bağırsakta yaşayan iyi ve kötü bakterileri yok eder.
Bu nedenle prebiyotik açısından zengin daha fazla besin yemek, antibiyotik tüketirken bağırsak sağlığını güçlendirmenin en temel yoludur.
Prebiyotikler, bağırsak bakterilerinin büyümesine, gelişmesine ve çoğalmasına olanak sağlayan besindir.
Prebiyotik besinler; tam tahıllar, muz, sarımsak, soğan, enginar, yulaf ve kuşkonmaz gibi besinleri içerir.
Prebiyotik gıdaların yanı sıra, probiyotik açısından zengin yiyecekler de yemelisiniz. Lahana ve salatalık turşuşu bol miktarda probiyotik içerdiğin Dr. Salhab bunları öneriyor.
Dr. Salhab turşuların, antibiyotikler tarafından öldürülebilecek bağırsaklarınıza geri kazandırabileceğiniz gerçek faydalı organizmaları içerdiğini belirtti.
Turşunun yanı sıra yoğurt, kefir, peynir ve ekşi mayalı ekmek gibi besinler de bol miktarda probiyotik içerir.
Uzman doktorun son olarak önerdiği besin, her biri farklı renkte olan yiyecekler yemek. Farklı renklerdeki bitkilerin farklı faydaları vardır. Besinlerin farklı vitaminleri, mineralleri vardır. Bunlar daha çeşitli olduğundan, daha fazla besin alırsınız.