Üvez meyvesi ne işe yarar, tadı nasıl? Üvez meyvesi hangi hastalıklara iyi gelir?

Soğuk havalarla birlikte şifa deposu meyveler de pazar tezgahlarında yerini almaya başladır. İki yılda bir yetişen ve içerdiği güçlü özellikler nedeniyle sağlığımıza bir dizi fayda sunan "üvez meyvesi" olarak bilinen vez meyvesi de bunlardan biridir. Üvez meyvesinin faydalarını öğrendikten sonra, soluğu pazarda alacaksınız

Google Haberlere Abone ol
Üvez meyvesi ne işe yarar, tadı nasıl? Üvez meyvesi  hangi hastalıklara iyi gelir?

Sivas ve Tokat'ın yüksek kesimlerinde doğada kendiliğinden yetişen ve şifası saymakla bitmeyen üvez meyvesi Sivas'ta tezgahlarda yerini aldı.

Doğada kendiliğinden yetişen, ağacı iki yılda bir meyve veren üvez meyvesinin; şeker hastalığından soğuk algınlığa, böbrek hasatlıklarından tansiyona ve gribe kadar birçok hastalığa iyi geldiği düşünülüyor.

İç Anadolu bölgesinde Sivas ve Tokat'ın yeksek kesimlerinde yetişen meyve, dalından sarı veya turuncu renkte toplandıktan sonra kararması beklenerek tüketiliyor. Kış aylarında tezgahlarda yerini alan bu meyve şifa arayanlar tarafından ilgi görüyor.

OLGUNLAŞINCA TÜKETİLİYOR

Sivas'ta 30 senedir pazarcılık yapan Ahmet Şarkışla, üvez meyvesini kararanınca tüketildiğini ifade ederek, “Sivas'ta bizim burada vez diye bilinir. Tokat'ta yetişir ve orada ismi üvez olarak bilinir. Bu meyveyi eskiler iyi bilirler, herkes bilmez. Şimdiki gençler neredeyse hiç bilmezler. Bu meyvenin ağacı yüksektir. Genelde Tokat tarafında yetişir. Tokat'ta da bu sene üretim azdı. Soğuk algınlığına, tansiyona, bağırsaklara iyi geldiği biliniyor. İlk kez görenler bu dağ armudu mu diye soruyorlar, çördük zannedenler oluyor. Bunu bu şekilde alıp eve götüreceksiniz ve mutfağa asacaksınız. 10 ila 15 gün içerisinde olgunlaşır ve kararırlar, kararanları alıp tüketeceksiniz” dedi.

ÇOK FAYDALI

Pazara alışveriş yapmaya gelen Şengül Mısırlıoğlu ise, “Biz bununla büyüdük. Çocukluğumuzda karanlık odalarımız olurdu. Meyvelerin, sebzelerin saklandığı, depolandığı odalar. Babalarımız alırlardı oraya asardık ve orada olgunlaşırdı. Oradan alıp ailecek akşamları yerdik. Misafirlerimize ikram ederdik. Büyüklerimiz çok faydalı olduğunu söylerlerdi” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin