Tutuklama kararını kim verir, şartlar nelerdir? Avukat, Cumhuriyet Savcısı tutuklama talep edebilir mi?

Tutuklama kararı, belirli bir suç işleyen kişinin cezaevine gönderilmesi durumudur. Tutuklama kararı verilirken, işlenen suçun ağırlığına, delillere, ve sanığın kaçma riskine dikkat edilir. Peki, Tutuklama kararını kim verir, şartlar nelerdir? Avukat, Cumhuriyet Savcısı tutuklama talep edebilir mi?

Google Haberlere Abone ol
Tutuklama kararını kim verir, şartlar nelerdir? Avukat, Cumhuriyet Savcısı tutuklama talep edebilir mi?

Sanığın yargılanma sürecinde özgürlüğünün kısıtlanması amacıyla cezaevine konulmasına yönelik verilen karara tutuklama kararı denir. Ceza kanunları çerçevesinde düzenlenen bu kararın verilebilmesi için belirli şartların varlığı aranmalıdır. Vatandaşlar tutuklama sürecine ilişkin detayları merak ediyor. Peki, Tutuklama kararını kim verir, şartlar nelerdir? Avukat, Cumhuriyet Savcısı tutuklama talep edebilir mi?

TUTUKLAMA KARARINI KİM VERİR, ŞARTLAR NELER?

Ülkemizde tutuklama kararını Cumhuriyet savcısının talebi ile sulh ceza hakimi verir. Savcılık tarafından mahkemeye sunulan tutuklama tutuklama talebi, makhemece değerlendirilir ve sanığın savunması dinlenir. Ardından tutuklama kararı duruşma sonrasında verilir. Bu karar karşı sanık veya avukat itiraz hakkını kullanabilir. Bu itiraz bir üst mahkemeye yapılabilir.
Bir sanık hakkında tutuklama kararı verebilmek için belirli şartlara bakılması gerekmektedir. Bunlar;

Suçun ağırlığı, deliller, sanığın kaçma riski ve tanıkların etkilenmesi şeklinde sıralanabilir.

Tutuklama kararını kim verir, şartlar nelerdir? Avukat, Cumhuriyet Savcısı tutuklama talep edebilir mi?

Ağır suçlar durumunda tutuklama kararı daha ağır basar. Delillerin eksikliği ya da yeterliliği de tutuklama kararını etkiler. Sanık kaçma riski oluşturuyorsa yine tutuklanabilir. Tanıklar veya delillerin etkilenme riski de varsa sanık yine tutuklanabilir.

AVUKAT, CUMHURİYET SAVCISI TUTUKLAMA TALEP EDEBİLİR Mİ?

Avukatlar da Cumhuriyet Savcısı da tutuklama talep edebilir. Avukatlar, müvekkilinin haklarını korumak için böyle bir talep de bulunabilir. Cumhuriyet Savcısı ise soruşturma aşamasında, sanığın kaçması, delil yok etmesi gibi vs. riski olduğunu düşünüyorsa tutuklama talebi başvurusu yapabilir.

TUTUKLAMA KARARI VERİLEMEYECEK HALLER NELER?

Bazı durumlarda hakim tutuklama kararı veremez. Bu gibi durumlar şüphelinin veya sanığın tutuklanmasının yasak olduğu durumlardır. Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tutuklama kararı verilemeyecek haller şöyledir:

İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde tutuklama kararı verilemez

Sadece adli para cezası gerektiren suçlarda tutuklama kararı verilemez

Hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez

Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar açısından tutuklama yasağı yoktur. Yani bu suçlarda ceza alt veya üst sınırı ne olursa olsun, mahkeme, ceza sınırına bağlı olmadan tutuklama kararı verebilir.

Etiketler tutuklama
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin