Turunçgil uzun antenli böceği zararları neler, öldürür mü? Turunçgil uzun antenli böceği (Narenciye uzun boynuzlu böceği) nerelerde yaşar?

Turunçgil uzun antenli böceği olarak bilinen narenciye uzun boynuzlu böceği (Anoplophora chinensis), ciddi zararlara neden olan bir böcektir. Son zamanlarda ülkemizde de yoğun bir şekilde görülen bu böcek, Japonya , Çin , Kore , Tayvan ve Güneydoğu Asya'ya özgüdür. Türkiye başta olmak üzere Avrupa'daki birçok ülkeyi istila etmiştir. Peki, Turunçgil uzun antenli böceği zararları neler, öldürür mü? Turunçgil uzun antenli böceği (Narenciye uzun boynuzlu böceği) nerelerde yaşar?

Google Haberlere Abone ol
Turunçgil uzun antenli böceği zararları neler, öldürür mü? Turunçgil uzun antenli böceği (Narenciye uzun boynuzlu böceği) nerelerde yaşar?

Turunçgil uzun antenli böceği ya da narenciye uzun boynuzlu böceği, fidan ve ağaçların ölümüne yol açan, tahripkar bir zararlı organizmadır. Kırsal ve ormanlık alanlar üzerinde önemli ekonomik ve ekolojik etkilere sahip olabilen zararlı bir organizmadır. Turunçgiller, fındık, elma, armut, kiraz, akçaağaç, kızılağaç, huş ağacı, gürgen, kayın, çınar, dağ muşmulası, kavak, söğüt, karaağaç türleri ve atkestanesi, turunçgil uzun antenli böceğinin konukçuları arasındadır. Peki, Turunçgil uzun antenli böceği zararları neler, öldürür mü? Turunçgil uzun antenli böceği (Narenciye uzun boynuzlu böceği) nerelerde yaşar? İşte detaylar...

TURUNÇGİL UZUN ANTENLİ BÖCEĞİ ZARARLARI NELER, ÖLDÜRÜR MÜ?

Turunçgil uzun antenli böceğinin larva konukçusu bitkide galeri açar, ağaç ve fidanlarda ölüme neden olur. Erginler; yaprak damarları, genç dal ve sürgün kabuklarıyla beslenir. Bu dallarda kuruma meydana gelir. Belirtilerin çoğu, ağacın yerden 1,5 m yükseğe kadar olan kısmında görülür.

Turunçgil uzun antenli böceği zararları neler, öldürür mü? Turunçgil uzun antenli böceği (Narenciye uzun boynuzlu böceği) nerelerde yaşar?

Bu böcek, ülkemizde karantinaya tabi, eradikasyon altında zararlı bir organizmadır.
Böceğin istilası, Narenciye, ceviz, elma, Avustralya çamı, Hibiscus, çınar, söğüt, armut, dut, çin meyvesi, kavak, Litchi, kamkat, Japon kırmızı sediri, meşe ve Ficus dahil olmak üzere birçok farklı sert ağaç türünü öldürebilir.

TURUNÇGİL UZUN ANTENLİ BÖCEĞİ NERELERDE YAŞAR?

Japonya , Çin , Kore , Tayvan ve Güneydoğu Asya'ya özgü olan bu böcek, İtalya, İsviçre, Türkiye, Fransa, Almanya ve Hırvatistan dahil olmak üzere Avrupa'daki birçok ülkede görülmektedir. Asya'da Çin ve Kore'nin çoğu bölgesinin yanı sıra Vietnam, Malezya, Endonezya ve Filipinler'de görülmüştür. İlk kez ABD'de Nisan 1999'da Atina, Georgia'daki bir fidanlık serasında Çin'den ithal edilen bazı bonsai ağaçlarında tek bir böceğin bulunmasıyla keşfedilmiştir.

Narenciye uzun boynuzlu böceğinin yaşam döngüsü yaklaşık 1-2 yıldır. En çok Mayıs'tan Temmuz ayına kadar aktif olan bu böcek, sıcak, ılıman iklimleri tercih eder, çok sıcak iklimleri tercih etmez.

TURUNÇGİL UZUN ANTENLİ BÖCEĞİ GÖRÜNÜŞÜ NASIL?

  • Ergin siyah renkli, boyu 25-35 mm
  • Kanatları üzerinde düzensiz şekilli beyaz lekeler bulunur
  • En belirgin özelliği kanatların başa yakın kısmında çok sayıda granülün bulunmasıdır
  • Yumurtaları prinç tanesi görünümünde, beyaz renkli ve 5-8 mm uzunluğundadır
  • Larvaları bacaksız, krem rengi ve olgunlaştığında 27-38 mm boyundadır
  • Pupa koyu krem turuncuya yakın renkte olup, 3-4 cm uzunluğunda ve 1-1.5 cm genişliğindedir
  • Pupa ağacın kambiyuma yakın kısımlarında bulunur

 

TURUNÇGİL UZUN ANTENLİ BÖCEĞİ ÖZELLİKLERİ NELER?

  • Yılda bir nesil verir ancak şartlara bağlı olarak hayat döngüsü 2 yıl sürebilir
  • Ergin mayıs-ağustos ayları arasında görülür
  • Diş, yumurtalarını genelde çıkış yaptığı deliklerin yanına bırakır
  • Yumurtalar toprak yüzeyi hizası ile 60 cm yükseklik arası kabukta T şeklinde açılan kesiğin altına bırakılır
  • Larva ağacı odun dokusu içine girerek beslendiği alanda pupa olmaktadır
  • Kışı larva nadiren de pupa döneminde geçirmektedir
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin