Safranbolu'da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran hasadı sona erdi. Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılmasının yanı sıra; hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirme gibi birçok etkisi bulunan safran bitkisinin, geçen yıl Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işareti tescillenmişti.
Türkiye'nin Mor Altını! Kilosu 450 Bin Lira! Binbir Derde Deva
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran hasatında sona yaklaşıldı. Bir kilo safranın fiyatı 450 bin liradan satılıyor. Safran, yalnızca mutfaklarda kullanılan bir baharat değil, aynı zamanda sağlık açısından da birçok faydaya sahip olan bir bitkidir. İşte safranın bilimsel açıdan kanıtlanmış faydaları...
Yukarıçiftlik köyünde safran üreticiliği yapan İsmail Yılmaz, bu hafta sonu itibariyle sezonun sonuna geldiklerini belirterek tarlayı ziyaretçilere kapatacaklarını söyledi. Safrandan bekledikleri üretimi elde ettiklerini ifade eden Yılmaz, "Beklediğimiz ürünü aldık. Çiçeklenme süresi bayağı uzun sürdü. Sezonda iyi gitti. Zaten yağmurlar da güzeldi. Muhtemelen köklenme de inşallah önümüzdeki sene daha güzel olur" diye konuştu.
Yılmaz, bu yıl 20 kilogram ürün elde ettiklerini aktardı.
Hasat süresinin 45 gün sürmesinin ziyaretçiler açısından da güzel olduğunu kaydeden Yılmaz, 2024 yılı ürününün 450 bin liradan satılacağını belirtti.
İşte safranın saymakla tükenmeyen faydaları...
1. Antioksidan Özellikler
Safran, güçlü antioksidanlar içerir. Özellikle crocin ve safranal bileşenleri, serbest radikalleri nötralize ederek hücre hasarını azaltır ve yaşlanmayı yavaşlatır. Araştırmalar, safranın hücresel seviyede oksidatif stresi azalttığını ve böylece hücrelerin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağladığını göstermektedir.
2. Depresyon ve Anksiyeteyi Azaltma
Safran, depresyon ve anksiyete tedavisinde etkili olabilir. Birçok klinik çalışma, safranın ruh halini iyileştirme yeteneğini desteklemektedir. Crocin ve safranal bileşenlerinin beyindeki serotonin ve dopamin seviyelerini artırdığı, bu da ruh halini iyileştirip anksiyeteyi azalttığı bulunmuştur.
3. Beyin Fonksiyonlarını Destekler
Safran, beyin sağlığını iyileştirebilir ve nörolojik hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Yapılan bazı çalışmalarda, safranın Alzheimer hastalığı gibi nörolojik hastalıkların ilerlemesini yavaşlattığı ve hafızayı güçlendirdiği gözlemlenmiştir. Crocin ve safranalin, sinir hücrelerini koruyarak beyin fonksiyonlarını desteklediği bulunmuştur.
4. Kansere Karşı Koruyucu Etki
Safranın kanserle savaşmada potansiyel gösterdiği birkaç çalışma bulunmaktadır. Crocin ve crocetin gibi bileşenler, kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir. Ayrıca safran, kanser tedavisi sırasında yan etkileri azaltmaya da yardımcı olabilir.