Tavuk, birçok insanın beslenmesinin sağlıklı bir parçası olarak sevdiği lezzetli bir proteindir. Tavuk lezzetli olduğu kadar sağlığımız için güçlü faydalara sahiptir.
Ancak her tür kümes hayvanı veya et gibi tavuk da bozulabilir. Çiğ ya da pişmiş olmasına bakılmaksızın, bozulan tavuğu yemek sizi çok hasta edebilir.
Tavuğun bozulup bozulmadığını anlamanın basit ama etkili birkaç yolu mevcuttur. Sağlığınızı riske atmamak ve besin zehirlenmesi yaşamamak adına bu yöntemlere mutlaka kulak verin.
İşte çiğ ve pişmiş tavuğun bozuk olduğunu gösteren işaretler...
RENK DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT!
Çiğ tavuk taze olduğunda pembe etli bir renge sahiptir. Bozulmaya başladıkça rengi griye döner. Tavuğun rengi solmaya başlarsa, rengi bozulmadan hemen kullanmalısınız.
Pembeden çok gri göründüğünde artık çok geçtir. Çiğ tavuğun renkleri gri görünmekten ten rengi olmayan sarı lekelere kadar değişebilir.
Kötü tavuğu pişirmeye başlarsanız, donuk görünmeye devam edebilir ve eskisi kadar beyaz olmayabilir.
KOKUSUNA DİKKAT!
Bozulmuş çiğ tavuğun çok güçlü bir kokusu vardır. Bazıları bunu ekşi bir koku olarak tanımlarken, diğerleri bunu amonyak kokusuna benzetiyor.
Tavuk herhangi bir hoş olmayan veya güçlü bir koku almaya başladıysa, onu atmak en iyisidir. Tavuk pişerken kötü kokmaya başlayabilir.
TAVUĞA DOKUNDUĞUNUZDA BÖYLEYSE...
Dokunma testi, renk veya koku testinden biraz daha zordur çünkü tavuğun doğal olarak parlak, biraz da sümüksü bir hissi vardır.
Tavuğu su altında duruladıktan sonra bile bu balçık kalırsa, tavuğun bozulmuş olma ihtimali yüksektir.
Eğer tavuğu alışılmadık derecede yapışkan hissediyorsanız, kesinlikle bozulmuş olduğuna işaret eder.
PİŞMİŞ TAVUKTAKİ BOZULMAYA DİKKAT!
Koku testi çiğ tavukta olduğu gibi pişmiş tavukta da işe yarayabilir, ancak baharatlar ve diğer çeşniler kokuyu maskeliyorsa bazen kötü tavuk kokusunu ayırt etmek daha zordur. Tavuk çürük yumurta veya kükürt gibi kokuyorsa bozulmuştur.
Eğer tavuğun üzerinde yeşil veya siyah tüyler veya herhangi bir küf oluşmaya başlarsa, tavuk bozulmuş demektir ve derhal atılmalıdır.
Tavuğu yutmadan önce tadına bakmak, tavuğun bozulduğunu anlamanın bir diğer yoludur. Tavuğu çiğneyip yutmak yerine, ara verip tadını dikkatlice analiz edin. Tadı kötüyse veya biraz ekşi tat geliyorsa tükürün ve tavuğu atın.