UTTS (Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi) kapsamında Mükellefler ve Yetkili Taşıt Montaj Servisleri'nin verdiği TTB sipariş sayısı 1 milyonu aştı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kaçak akaryakıtın önlenmesi amacıyla, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kuruldu. Resmi Gazete'de yayımlanan 5 Ekim 2023 tarihli karara göre; ticari amaçlı kullanılan ve muhasebe kayıtlarında akaryakıt harcamasını gider olarak gösteren tüm araçlara taşıt tanıma sisteminin takılması zorunlu hale getirildi. Yaşanan gelişmeden sonra araç sahipleri, "Taşıt tanıma sistemi nedir, ne işe yarar?" gibi aramalara başladı. Peki, Taşıt tanıma sistemi zorunlu mu, nereden alınır?
TAŞIT TANIMA SİSTEMİ NEDİR, NE İŞE YARAR?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistemdir. UTTS, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlar ve denetim etkinliğini artırır.
TAŞIT TANIMA SİSTEMİ ZORUNLU MU, NEREDEN ALINIR?
Kaçak akaryakıtı önlemek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) uygulaması, 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, ticari amaçlı kullanılan ve muhasebe kayıtlarında akaryakıt harcamasını gider olarak gösteren tüm araçlara bu sistemin takılması zorunlu hale getirildi.
1 Ocak 2025 tarihinden itibaren UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri akaryakıt harcamalarını gider göstermek suretiyle ve vergi indiriminden faydalanmak amacıyla vergi beyanında kullanılamayacaktır. Bu tarihten itibaren sadece UTTS kapsamında düzenlenmiş olan akaryakıt satış fişleri vergi indirimi amacıyla kullanılabilecektir.
Ticari araç sahipleri, taşıt tanıma sistemini utts.gov.tr adresinde belirtilen yetkili firmalardan temin edebilirler.
UTTS NE KADAR, KAÇ TL?
TTS, araç başına 2 bin 172 lira olarak belirlenmişti. Ödemeler yetkili firmalara yapılabilecek. 1 Temmuz 2025’ten itibaren tüm sıfır araçlara bu zorunluluğun gelmesi bekleniyor.