Shannen Doherty kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Beverly Hills 90210 yıldızı Shannen Doherty hayatı...

90'ların efsane dizisinin efsane oyuncusu Shannen Doherty 53 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü yıldız bir süredir kanserle mücadele ediyordu. Doherty, dizide 'Brenda' karakterine hayat vermişti. Peki, Shannen Doherty kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Beverly Hills 90210 yıldızı Shannen Doherty hayatı...

Google Haberlere Abone ol
Shannen Doherty kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Beverly Hills 90210 yıldızı Shannen Doherty hayatı...

Amerikalı oyuncu Shannen Doherty, henüz 53 yaşında hayatını kaybetti. Doherty 2023'te göğüs kanseri olduğunu ve kanserin beynine yayıldığını paylaşmıştı. Kansere yenik düşen ünlü isim, 4 Ekim 1990 ile 17 Mayıs 2000 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin FOX kanalında yayımlanan ve tüm dünyada büyük ilgi uyandıran Beverly Hills dizisinde 'Brenda' karakterini canlandırmıştı. Peki, Shannen Doherty kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Beverly Hills 90210 yıldızı Shannen Doherty hayatı...

Shannen Doherty kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Beverly Hills 90210 yıldızı Shannen Doherty hayatı...

SHANNEN DOHERTY KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NEDEN ÖLDÜ?

Shannen Doherty, 12 Nisan 1971'deTennessee, Memphis'te doğdu ve altı yaşındayken güzellik salonu sahibi olan annesi Rosa (kızlık soyadı Wright) ve ipotek danışmanı olan babası Tom Doherty ile birlikte Güney Kaliforniya'ya taşındı. Los Angeles'taki Lycée Français'te eğitim gördü. Çocukken, ailesini onu oyunculuk seçmelerine götürmeye ikna etti ve ilk televizyon rolünü 1981'de, 10 yaşındayken, Father Murphy adlı dramada aldı.
Ertesi yıl, popüler Little House on the Prairie'nin dokuzuncu ve son sezonunda ve bu şovun sonraki üç TV özel bölümünde düzenli olarak yer aldı. Our House (1986-88) adlı dramada tekrar eden bir rolü vardı ve kara komedi Heathers (1989) dahil olmak üzere filmlerde göründü ancak daha sonra bu dönemde iş bulmakta zorlandığını söyledi. Tam zamanında, Beverly Hills 90210 için başarılı bir seçmelere katıldı.

Shannen Doherty kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Beverly Hills 90210 yıldızı Shannen Doherty hayatı... - Resim : 2

Diziden ayrıldıktan sonra Kevin Smith'in harap komedisi Mallrats'ta (1995) başrol oynadı. Eleştirmenler tarafından yerden yere vurulan film başarısız oldu ancak daha sonra video ve DVD'de coşkulu bir takipçi kitlesi buldu. 1998'de başlayan ve büyücülük kullanarak kötülüğe karşı savaşan üç kız kardeşten birini canlandırdığı uzun soluklu Charmed dizisinde daha fazla başarı elde etti; ayrıca birkaç bölümü yönetti.

Oyuncu Ashley Hamilton ve poker oyuncusu Rick Salomon ile olan evlilikleri boşanmayla sonuçlandı. 2011'de evlendiği üçüncü kocası Kurt Iswarienko ile olan düğün hazırlıkları, sekiz bölümlük gerçeklik TV şovu Shannen Says'te (2012) ayrıntılı olarak gösterildi ve final bölümünde törenin kendisi yer aldı. Doherty, geçen yıl Iswarienko'dan boşanma davası açtı.
Doherty'ye ilk olarak 2015 yılında meme kanseri teşhisi kondu ancak 2018'de hastalığı geriledi. 2020'nin başlarında, Kaliforniya'daki bir orman yangını sonucu Malibu'daki evinin hasarını karşılamayı reddeden sigorta şirketlerine karşı mücadelesini duyururken, hastalığın geri döndüğünü ve artık son evreye geldiğini açıkladı ve 2023'te kanserin beynine yayıldığını duyurdu.

Shannen Doherty kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Beverly Hills 90210 yıldızı Shannen Doherty hayatı... - Resim : 3

Annesi Rosa ve ağabeyi Sean'ı geride bıraktı.

Shannen Maria Doherty, aktör, 12 Nisan 1971'de doğdu; 13 Temmuz 2024'te öldü.

SHANNEN DOHERTY VE BEVERLY HİLLS

Genç, ayrıcalıklı Los Angeleslıların hayatlarına ve aşklarına odaklanan şık televizyon dizisi Beverly Hills 90210, ilk kez 1990'da yayınlandığında oldukça düşük reytingler aldı ve izleyici diziye ilgisizdi. Dizi daha sonra, genç izleyicileriyle ilgili ciddi konuları ele almaya başladığında, on yıl boyunca devam eden ve onu kültürel olarak tanımlayan bir fenomene dönüştü; New York Times, gençlik pembe dizisini tek başına icat etmekle övdü.
Dizi, ABD'de 21 milyondan fazla izleyiciye ulaştı ve başrol oyuncuları Luke Perry , Jason Priestley ve Shannen Doherty'yi dünya çapında yıldızlar yaptı.

Kanser nedeniyle 53 yaşında hayatını kaybeden Doherty, ilk bölümde ikiz kardeşi Brendan (Priestley) da dahil olmak üzere ailesiyle birlikte Minnesota'dan Kaliforniya'ya gelen Brenda Walsh karakterini canlandırdı.

Shannen Doherty kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Beverly Hills 90210 yıldızı Shannen Doherty hayatı... - Resim : 4

West Beverly Hills Lisesi'ne kaydolduktan kısa bir süre sonra Brenda, bir gece kulübüne girmek için sahte bir kimlik edinerek ve babasının isteklerine karşı kötü bir çocuk olan Dylan (Perry) ile flört ederek kuralları çiğnemeye başlar. İlk sezon, bekaretini kaybetmesiyle sona ererken, ikinci sezon hamile olduğuna inanmasıyla başlar. Annesi bu dönüşüm karşısında dehşete düşer: "Minnesota'da bu kadar makyaj yapmazdın," der.

Doherty, dizinin önemli bir işlevi yerine getirdiğine inanıyordu. Rolling Stone dergisine 1992'de, "İzleyicilerimize durumları temsil ediyoruz ve bir taraf tuttuğumuzu düşünmüyorum. Aileleri bir araya getiren bir şey." diye konuşmuştu.

Seyircilerine karşı hissettiği büyük sorumluluk da diziyi etkiledi. Doherty bir açıklamasında, "Bir bölümde, karakterimin kilo vermek istediğini, sekiz kilo falan istediğini gösterdiler. Oldukça zayıfım ve bulimia ve anoreksiya gibi büyük sorunlarım var, bana hayranlık duyan bu kızların bunu yanlış anlayabileceğinden endişelendim." demişti. Yapımcılar, rahatsız edici sahneleri diziden çıkarmayı kabul etti.

Shannen Doherty kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Beverly Hills 90210 yıldızı Shannen Doherty hayatı... - Resim : 5

Toplamda dört sezon boyunca dizide kaldı ve 1994'te bir sis bulutu altında diziden ayrıldı. Dizi yapımcısı Charles Rosin 2008'de "Shannen'in dördüncü yıldaki davranışları burada olmaktan çok mutsuz olduğunu gösteriyordu. Her zaman geç kalırdı. Ve sonunda bir gün geç geldi ve oyuncular... çok sinirlendiler ve yapımcı Aaron Spelling'i aradılar ve Spelling de sözleşmesini yenilemedi. Ona geri dönmek istemediğini söyleyerek yüzünü kurtaracak bir an yaşattı." demişti.

Doherty ise yanlış tanıtıldığını hissetti. "Kendini savunan güçlü bir kadın olmanın 'zor' olduğunu düşünüyorsanız, evet, bunu kabul ediyorum. Farklı fikirlere açığım, ancak benim kötü tarafıma geçerseniz ve beni dinlemezseniz ve bana bir erkeğe davrandığınız kadar saygı göstermezseniz, bir sorununuz var demektir." diye karşılık vermişti.

Dizi onsuz altı sezon daha devam etti, ancak 2008'de yeniden canlandırılan versiyonun ilk iki sezonu için tekrar ekibe katıldı ; bu versiyon artık sadece 90210 olarak adlandırılıyor ve kadro büyük ölçüde yeni, daha genç üyelerden oluşuyordu.

 

Daha ilgi çekici olanı, 2019'da tek sezon yayınlanan ve orijinal kadronun bir kısmının şovu yeniden başlatmaya çalışırken kendilerinin abartılı versiyonlarını oynamasını takip eden postmodern bir yaklaşım benimseyen BH90210 adlı başka bir şovdu. Başlangıçta katılmaya isteksiz olan Doherty, Mart 2019'da ölen Perry'yi onurlandırmak istediğini ifade ettikten sonra kaydoldu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin