Sandıkta Bulduğu Belgeyle 15 Milyon TL Kazandı. Siz de Evinizi Bir Yoklayın!

Annesi vefat etti, hayatını kaybettikten hemen sonra evdeki sandıkları karıştırınca Osmanlı dönemine ait belge buldu. Hemen incelemeye alındı ve ortaya çıkan belgelerin topllam fiyatının 250 milyon lira olduğu öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol
Sandıkta Bulduğu Belgeyle 15 Milyon TL Kazandı. Siz de Evinizi Bir Yoklayın!

64 yıl önce bir sandık içerisinde bulunan ve Osmanlı dönemine ait olduğu belirlenen tapuların gizemi çözüldü. Tarihi Çardaklı Hamamı ve çevresinde bulunan konak arazisini kapsayan tapuların yıllar süren soybağı incelemeleri sonucunda, Osmanlı döneminde yaşayan harem ağası Hüseyin Ağa'ya ait olduğu belirlendi. Aile tarafından açılan davada mahkeme, tapuların tescil edilmesine karar verdi.

Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze gelen yapıların sahiplikleri zaman zaman tartışma konusu olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte bu mülklerin sahiplik bağı değişirken, bazı yapıların ise kime ait olduğu tespit edilemediğinden yıllarca süren bir belirsizlik süreci yaşandı.

SANDIK İÇİNDE HAZİNE ÇIKTI

64 yıl önce bir mirasçının annesinin vefatı sonrasında eski evrakları incelemesi sırasında bir sandık içinden Osmanlı dönemine ait evraklar ve belgeler çıktı. Osmanlı arşiv araştırma ekibi tarafından incelenen ilgili evrakların Çardaklı Hamamı’nın tapusu olduğu tespit edildi. Ancak tapu Osmanlı dönemine ait olduğundan, üzerinde herhangi bir kimlik numarası ya da soyad yer almadı. Bu nedenle yıllarca süren mahkeme sürecinde tapu sahibi Hüseyin Ağa'nın soy ağacı aşama aşama incelenerek ortaya çıkarıldı.

Çardaklı Hamamı ve eski konak arazisi için 1960 yılında açılan veraset davası geçtiğimiz aylarda karara bağlandı. Mahkeme, tapuların Hüseyin Ağa'nın torunlarından Fatma Güzin'e (Ataman) ait olduğunu tespit etti.

Sandıkta Bulduğu Belgeyle 15 Milyon TL Kazandı. Siz de Evinizi Bir Yoklayın!

16 MİRASÇISI VAR

Osmanlı dönemine ait tapuların mirasçılarıyla ilgili birçok davaya danışmanlık yapan avukat Gülen Dokuzoğlu Can tarafından, Hüseyin Ağa'nın soyundan gelen 16 mirasçı adına, 2019 ve 2020 yıllarında Isparta Sulh Hukuk mahkemelerine toplam 12 mirasçılık tespit davası açıldı.

Gerçekgündem'in haberine göre Davaya konu taşınmaz 1503 yılında inşa ettirilen, Küçük Ayasofya Camii haziresindeki Çardaklı Hamamı ve küçük bahçesiyle, Hüseyin Ağa'nın yaklaşık 80 yıl önce yıkıldığı tahmin edilen konağının bulunduğu 323 metrekarelik alanları içeriyordu.

Açılan davalar, 2021 ve 2022 yıllarında sona ererken, en son mirasçılık davası da hissedarlardan Fatma Tevhide Meral Üstün, Ayşe Zeyda Üstün, Sevil Tansal ve Emine Banu Göker adına Isparta 2'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nce 4 Şubat 2022'de karara bağlandı.

7.5 MİLYON DOLAR DEĞERİNDEKİ TAPULAR 

Bu kararların ardından tüm mirasçılar adına yapılan başvuru üzerine Fatih Tapu Müdürlüğü'nce nüfus kayıt güncellemeleri ve ilgili diğer tüm işlemler tamamlanıp, 24 Mart 2023 tarihi itibarıyla 2 alanla ilgili tapular tescil ve teslim edildi.

Avukat Gülen Dokuzoğlu Can, Hüseyin Ağa'nın soyundan gelen 16 mirasçısı adına 1960 yılında sandıkta tesadüf eseri bulunan Osmanlıca tapu belgelerinin üzerine başlatılan ve uzun yıllar sonuç alınamayan miras davasında, Isparta Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açtıkları davaları kazandıklarını söyledi.

En son geçen yıl şubat ayında sonuçlanan davanın ardından 16 hissedar adına Fatih Tapu Müdürlüğü'ne başvuru yapıldığını belirten Dokuzoğlu Can, isim düzenlemeleri ve güncellemeler gibi işlemlerin tamamlanarak, hissedarlar adına tapularının tescil edildiğini kaydetti.

Böylelikle 7.5 milyon dolar yani yaklaşık 250 milyon liralık bir servet ortaya çıktı. 16 hissedar olduğu düşünüldüğünde hisseder başı 15 milyon liralık bir değeri var.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin