Bilim insanları sakız ile kanser arasında bir bağlantı buldu. Ortalama bir sakız tüketicisi her yıl farkında olmadan 15 kredi kartı değerinde plastik yutuyor olabilir.
Henüz kesinleşmemiş olsa da, mikroplastiklerin kanseri desteklediğine inanılıyor. Bunun böyle olabileceğini öne süren yüzlerce çalışma var.
Ancak yakın zamanda Kaliforniyalı araştırmacılar, mikroplastiklere maruz kalan bir bireyin kolon ve hatta akciğer kanserinin artışında rol oynadığından şüphelenildiği sonucuna vardı.
MİKROPLASTİĞİ AÇIĞA ÇIKARIYOR
Sakız çiğnemek, insanlarda yutulan mikroplastiklerin istenmeyen kaynakları olarak karşımıza çıkıyor. Sakız çiğnemek, mikroplastik açığa çıkarıyor.
Sakız esasen üç bileşenden oluşur: Tatlandırıcı, aroma vericiler ve polimer. Polimer, çöp poşetleri gibi plastiklerde ve araba lastikleri gibi kauçuklarda bulunan aynı malzemedir.
Makalenin baş araştırmacısı, Sanjay Mohanty, insanlar üzerinde yapılmış bir deney olmadığını belirtti. Ancak günlük hayatımızda plastiğe maruz kaldığımızı ve bu çalışmada bunu incelemenin gerekli olduğunu belirtti.
HER GRAM SAKIZDA 637 PARÇACIK VAR
Profesör çalışmanın özetinde, sakız çiğneyenlerin kansere yakalanma riskini azaltmak için yapması gereken tek şeyin ne olduğu ortaya koydu.
Sonuçlar, her gram sakızın 637'ye kadar mikroplastik parçacığı salabildiğini ve bunların yüzde 94'ünün çiğnemeden sonraki ilk 8 dakika içinde salındığını ortaya koyuyor.
Yani, sakız çiğnemeye devam etmek istiyorsanız, tadı kaybolduktan hemen sonra sakızı çiğnememek yerine, daha uzun süre çiğnemeyi tercih edebilirsiniz.
Çalışmanın bulguları, sakız çiğnemenin doğrudan mikroplastik yutulmasına yol açabileceğini ve potansiyel olarak sağlık riskleri oluşturabileceğini öne çıkarıyor.