Kuzey ve kuzeydoğuda Ukrayna, kuzeydoğuda Moldova, kuzeybatıda Macaristan, güneybatıda Sırbistan, güneyde Bulgaristan ve doğuda Karadeniz ile çevrili olan Romanya, coğrafi olarak ılıman ve karasal iklime sahiptir ve yüz ölçümü 238 bin km², nüfusu yaklaşık 19 milyondur. Avrupa'nın en büyük 12'nci, Avrupa Birliği'nin en kalabalık 6'ncı ülkesi olan Romanya'nın nüfusunun çoğunluğunu Doğu Ortodoks Kilisesi'ne bağlı ve bir Latin dili olan Rumence konuşan etnik Rumenler oluşturur. başkenti ve en büyük, Avrupa'nın ise en büyük beşinci en büyük şehri Bükreş, diğer büyük şehirleri Yaş, Kaloşvar, Temeşvar, Köstence, Krayova, Brașov ve Galaç'tır. 2007'de Sibiu ve 2023'te Timișoara olmak üzere iki Romanya şehri Avrupa Kültür Başkenti olmuştur. Peki, Romanya'da gezilecek yerler nereler? Romanya'nın tarihi yerleri neresi?
Romanya'da mutlaka görülmesi gereken 5 yer! Romanya'da gezilecek yerler nereler? Romanya'nın tarihi yerleri neresi?
Romanya, Doğu ve Güneydoğu Avrupa'nın kesişim noktasında yer alan bir ülkedir. Avrupa'nın en uzun ikinci nehri olan Tuna, Almanya'daki Kara Orman'dan doğar ve güneydoğu yönünde 2.857 km boyunca ilerleyerek Romanya'daki Tuna Deltası'na dökülür. Bugünkü Romanya topraklarının çeşitli bölümleri Daçya, Pontus Rumları, Roma İmparatorluğu, Vizigotlar, Kumanlar, Bizans İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetildi. Peki, Romanya'da gezilecek yerler nereler?
ROMANYA'DA MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN 5 YER
BRAN KALESİ
Bran Kalesi, Braşov kentinin hemen yakınındaki Bran köyüne yakın bir konumda bulunan ulusal bir anıt ve Romanya'nın simgesel yapılarından biridir. Ulusal anıt ve sınır nişanı olan bu kale, Erdel Prensliği ve Eflak sınırları arasındadır. Yaygın adıyla yazar Bram Stoker'ın hayali karakteri olan Drakula ile ilgi "Drakula'nın Kalesi" olarak da bilinir. Bununla beraber Stoker'ın bu kale hakkında bilgisi olduğuna dahil herhangi bir kanıt yoktur, ancak Stoker'ın Drakula'yı oluştururken Kazıklı Voyvoda'dan ilham aldığına dair bir çağırışım yapılabilir.
CORVİN ŞATOSU
Hunyadi Kalesi veya Hunedoara Kalesi olarak da bilinen Corvin Şatosu, Romanya'nın Hunedoara şehrinde yer alan bir Gotik-Rönesans kaledir. Avrupa'nın en büyük kalelerinden biri olarak kabul edilir ve Romanya'nın Yedi Harikasından biri olarak gösterilir. Corvin Kalesi, 1446 yılında, Macaristan Kralı I. Charles tarafından yaptırılan eski kaleyi dönüştürmek isteyen Transilvanya Voyvodası John Hunyadi'nin emriyle inşasına başlandığında inşa edildi.
PELEŞ KALESİ
Bu özen gösterilerek dekore edilmiş, peri masallarını andıran Romanya kraliyet sarayı, Avrupa'nın en çarpıcı kalelerinden biridir. Romanya'nınPrahovailinde,Karpat Dağları'ndaki Sinaia Kraliyet Bölgesi'nde,Transilvanyave Eflak'ı birbirine bağlayan ortaçağ yolu üzerinde bulunan Neo-Rönesans tarzı saraydır ve 1873-1914 yılları arasında inşa edilmiştir. Açılışı 1883 yılında yapılmıştır.