Pekmezlerde kanser tehlikesi... Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu en faydalı pekmezi açıkladı

Pekmez yerken bir kez daha düşüneceği araştırma sonuçları ortaya çıktı. Yeni araştırmalar, özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kanser riskini artırdığı belirtildi. Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu pekmezlerle ve pekmez tüketimi ile ilgili açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Pekmezlerde kanser tehlikesi... Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu en faydalı pekmezi açıkladı

Son dönemlerde soğuk sıkım alternatifler çoğalsa da geleneksel yöntemlerde hazırlanan pekmezler hala devam ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, “Üzüm, dut, incir gibi meyvelerde fruktoz olarak isimlendirdiğimiz meyve şekeri bolca bulunur. Bu meyvelerin kaynatılarak daha yoğun hale getirilmesiyle elde edilen pekmez, yüzyıllardır enerji ve besin değeri yüksek bir gıda olarak tüketiliyor. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar pekmezin kanser riski üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ortaya koyuyor” dedi. Uzmana göre şeker yerine doğal olduğu için konulan pekmezin içinde uzun süre kaynatıldığında HMF (hidroksimetil Furfural) adı verilen kanserojen bir bileşik oluşabiliyor. Uzman, yüksek ısıda geleneksel yöntemlerle kaynatılan pekmezlerin tercih edilmemesi konusunda uyardı.

Konuyla ilgili uyarılar sürerken Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu, andız pekmezine dikkat çekti.

Pekmezlerde kanser tehlikesi... Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu en faydalı pekmezi açıkladı

Andız pekmezinin insan sağlığına son derece faydalı olduğunu söyleyen Saraçoğlu günde 1 kaşık tüketilmesi gerektiğini açıkladı.


FAYDALARI

Araştırmalara göre andız pekmezi, demir eksikliği tedavisinde son derece etkili olan pekmez çeşitlerinden bir tanesi olurken andız pekmezi saç dökülme probleminin önüne geçmektedir. Ateş düşürücü özelliği bulunan andız pekmezi aynı zamanda balgam söktürücü olarakta işlevseldir. Kalbi ve damarları koruma altına alan andız pekmezi vücutta biriken toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.

Etiketler pekmez kanser soğuk
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin