Ötenazi mi ötanazi mi TDK? Ötenazi (ötanazi) doğru yazılışı ne?

Başıboş sokak köpeklerinin uyutulması yöntemi gündemin en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. AK Parti, Grup Başkanı Abdullah Güler, "Sahipsiz köpeklerin ötenazi yoluyla da hayatlarına son verme noktasında da bir imkan tanıyoruz." açıklamasını yaptı. Bunun üzerine söz konusu kelimenin nasıl yazıldığı merak konusu oldu. Peki, Ötenazi mi ötanazi mi TDK? Ötenazi (ötanazi) doğru yazılışı ne? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Ötenazi mi ötanazi mi TDK? Ötenazi (ötanazi) doğru yazılışı ne?

Türkçe'de birçok kelimenin yazılışı ve okunuşu farklılık gösterir. Telaffuz zorluğundan dolayı bazı kelimelerde harfler farklı söylenebilir. Bu kelimelerden biri de ötenazidir (ötanazi). Söz konusu kelime, başıboş sokak köpeklerinin uyutulmasının açıklanmasının ardından gündem oldu. Bu kelimenin doğru yazılışı ve telaffuzu merak konusu oldu. Peki, Ötenazi mi ötanazi mi TDK? Ötenazi (ötanazi) doğru yazılışı ne?

ÖTENAZİ Mİ ÖTANAZİ Mİ?

Konuşma içinde ötenazi de ötanazi de kullanılır. Fakat kelimenin doğru yazılışı ve okunuşu Türk Dil Kurumu sözlüğündeki gibi olmalıdır.

ÖTENAZİ (ÖTANAZİ) DOĞRU YAZILIŞI NE?

Kelimenin doğru yazılışı ve seslendirilişi TDK'ya göre 'ÖTANAZİ' şeklindedir.

Ötenazi mi ötanazi mi TDK? Ötenazi (ötanazi) doğru yazılışı ne?

ÖTANAZİ YANLIŞ KULLANIMI

Ötenazi yöntemi ile hayvanların uyutulacağı söylendi.

ÖTANAZİ DOĞRU KULLANIMI

Türkiye'de sahiplendirilmeyen başıboş sokak köpeklerine ötanazi uygulanacağı söyleniyor.

ÖTANAZİ NE DEMEK?

Ötenazi, ölümcül bir hastalığı ya da dayanılmaz acıları olan bir insanın ya da bir hayvanın yaşamını, acısız veya az acılı bir ölümcül enjeksiyonla, yüksek dozda ilaç vererek sonlandırma işlemidir.

Hayvanlarda ise hayvanın yaşamına, genellikle acı çekmesini önlemek amacıyla, veteriner hekimlerce uygulanan bir yöntemdir.

SOKAK KÖPEKLERİNE ÖTANAZİ Mİ YAPILACAK?

Türkiye'de de gündemde başıboş sokak hayvanlarının ötanazi yoluyla uyutulması vardır.
AK Parti Grup Başkanı Güler, sahipsiz hayvanlara yönelik şu açıklamaları yaptı:

"Köpeklerimizi, hayvanlarımızı daha korunaklı, daha güvenli alanlara almamız gerekiyor. Çok nitelikli barınaklara almamız gerekiyor. Bakanlıklarımızın güçlü desteğiyle barınakların imkanlarını artırma, ciddi bir kısırlaştırma, aşılama, aynı zamanda sahiplendirme noktasında çok güçlü bir çalışmaya metnimizde yer vermeye arzu ediyoruz."

 

Güler açıklamasının devamında şu açıklamayı yaptı:

"9. madde, kuduz riski taşıyan, rehabilite edilemeyecek şekilde azgınlaşmış, barınaklarda diğer hayvanlara zarar veren, hastalık riski noktasında barınakta kalma imkanı kalmayan hayvanların ötenazi yoluyla hayatlarına son vermeyi emrediyor. Yani bu kanun şu anda var. Sokaklardan barınaklara hayvanlarımızı alıp hem kısırlaştırma hem sahiplendirme hem de aşılama noktasında güçlü bir destek verirken barınaklarda kalma imkanı kalmayacak. Hayvandan hayvana, hayvandan insana ciddi manada sağlık riski taşıyan, rehabilite edilme imkanı kalmamış, çok farklı ırklardaki hayvanların barınaklarda diğer hayvanlara zarar verdiğini görüyoruz. Aynı zamanda çok önemli bir kuduz riski tehlikesi... Dolayısıyla bunu da göz önüne almamız gerekiyor. Barınaklardaki yaşam kalitesinin artırılması için gerekli tedbirleri almamız lazım. O tedbirlerden biri de bu türden hayvanlarımızın, onlara acı vermeden, eziyet çektirmeden, merhamet iklimimize uygun olarak ötanazi yoluyla hayatlarına son vermektir."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin