TSUNAMİ RİSKİ VAR MI?
Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, bölgedeki tsunami riskinin yakından takip edildiği belirtildi.
Rasathanenin yaptığı araştırmalar sonucunda, değerlendirilen 2415 senaryo sonucunda Ege ve Doğu Akdeniz’de 6,5 büyüklüğünde sığ depremlerin kıyılarda yarım metre ve daha yüksek dalga yüksekliğinde tsunamiye neden olabileceği ifade edildi. Bölgenin karmaşık bir jeolojik bölge olduğu anlatılan raporda, “Bölgede gözlemlenen sismik hareketlilik ve magma dinamikleri, geçmişte yaşanan büyük patlamalar ve depremlerle doğrudan ilişkilidir.” Ifadeleri kullanıldı.
“Santorini-Amorgos fay hattı, büyük depremlere neden olabilecek potansiyele sahiptir. Kolumbo Denizaltı Volkanı ve Santorini’deki magma sistemleri, aktif hidrotermal süreçlerle desteklenmektedir.” denilen raporda, son 50 yılda yaşanan durumların karşılaştırıldığı bir tabloya da yer verildi.
Tabloda bölgenin 2002-2003’te meydana gelen deprem serisinden bu yana gerilim biriktirdiğine dikkat çekildi.
Rapor şöyle devam etti:
“Deprem ve volkanik tehlikelerin önceden tahmin edilebilmesi için daha fazla jeofizik, jeokimyasal ve jeodezik araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özellikle Kolumbo ve Santorini’de denizaltı volkanizması ve hidrotermal aktivitelerin çok disiplinli bir izleme sistemi ile yakından takip edilmesi önemlidir.”
YAKINDAN İZLENİYOR
Raporda, devam eden sismik aktivitenin, AFAD Deprem Danışma Kurulu, MTA Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve bilim insanlarından oluşan, olayı farklı açılardan sürekli takip eden bir kurul tarafından izlendiği anlatıldı.