Nesli tükenen Huia nasıl bir kuştu? Dünyanın en pahalı tüyüne sahip huia kuşunun özellikleri neler?

Yeni Zelanda'da Huia kuşunun tek bir tüyü, bir müzayedede yaklaşık 46 bin dolara (915 bin TL) satıldı. Dünya rekoru kıran tüy, şimdiye kadar açık artırmada satılan en pahalı tüyü olarak tarihe geçti. Webb's Müzayede Evi, tüyün başlangıçta 3 bin dolara satılmasını beklediklerini açıkladı. Peki, Nesli tükenen Huiau nasıl bir kuştu? Dünyanın en pahalı tüyüne sahip huia kuşunun özellikleri neler?

Google Haberlere Abone ol
Nesli tükenen Huia nasıl bir kuştu? Dünyanın en pahalı tüyüne sahip huia kuşunun özellikleri neler?

9 gramlık tüyün 5 bin 169 liraya denk gelen ve altından 40 kat değerli olan Huia kuşunun ne yazık ki soyu tükendi. Yeni Zelenda'ya özgü bu kuşun 46 bin 521 dolara satılan tüyü, dünya genelinde satılan en pahalı tüy oldu. 2010 yılında ise 8 bin 400 dolara başka bir huia tüyü satılarak yine rekor kırılmıştı. 1907'de nesli tükenen Huia kuşuna ilişkin araştırmalar başladı. Peki, Nesli tükenen Huia nasıl bir kuştu? Dünyanın en pahalı tüyüne sahip huia kuşunun özellikleri neler? İşte detaylar...

HUİA NASIL BİR KUŞTU?

Yeni Zelanda'ya özgü olan Huia kuşu, uzun ve kavisli bir gagaya sahipti. Maori kültüründe önemli bir yere sahip olan Huia, kültürel sembollerinden biriydi. 19. ve 20. yüzyıllarda avlanma, yaşam alanlarının yok edilmesi ve yabancı memelilerin etkisi nedeniyle nesli tükenen Huia'yı, artık yalnızca müzelerde ve koleksiyonlarda bulunan örnekleriyle hatırlıyoruz.

Nesli tükenen Huia nasıl bir kuştu? Dünyanın en pahalı tüyüne sahip huia kuşunun özellikleri neler?

Huianın, oldukça dikkat çekici bir görünümü vardı. Uzun, kavisli bir gagaya sahip olan Huia, bu gagasıyla ağaç kabuklarını soyup böcekleri ve larvaları avlıyordu. Siyah renkli tüyleri, beyaz uçları ve erkeklerin beyaz kuyruk tüylerinin yanı sıra dişilerin daha kısa gagaları vardı.

Erkekler, daha uzun ve kavisli bir gagaya sahipken, dişilerin gagaları daha kısaydı. Bu farklılık, avlanma yöntemleri arasındaki görev paylaşımından kaynaklanıyordu.

HUİA KUŞUNUN ÖZELLİKLERİ NELER?

  • Huia kuşu, uzun, kavisli bir gagaya sahipti.
  • Tüyleri genellikle siyahtı, kanatları ve kuyruğunun uçlarında beyaz renk detayları vardı.
  • Erkekler, uzun ve kavisli bir gagaya sahipken, dişilerin gagaları daha kısaydı. Ayrıca, erkeklerin kuyrukları beyaz tüylüydü, dişilerinki ise daha koyuydu.
  • Orta büyüklükte bir kuştu. Erkekler, dişilere göre biraz daha büyük olabilirdi.
  • Maori kültüründe önemli bir sembol olarak kabul edilirdi ve Maori toplumunda özel bir değere sahipti. Ayrıca, çiftler halinde veya küçük gruplar halinde yaşarlar ve çoğunlukla ormanlık alanlarda bulunurlardı.

 

HUİA HANGİ ÜLKELERDE YAŞARDI?

Endemik kuş türlerinden biri olan Huia kuşu, Yeni Zelanda'ya özgüdür. Yalnızca Yeni Zelanda'da yaşayan Huia'nın ne yazık ki artık soyu tükendi. Son gözlemi 1907 yılında yapıldı ve o zamandan beri bir daha görülmedi. Huia kuşu, özellikle Avrupalıların Yeni Zelanda'ya yerleşmesiyle artan avlanma ve yaşam alanlarının tahribi nedeniyle soyu tükendi.

Etiketler kuş tüy
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin