Muzun olgunluğu sağlığı etkiliyor
Muz, sağlığımız için en şifalı meyvelerden biridir. Olgunlaşmış ve olgunlaşmamış muzlar arasında bazı farklı faydalar mevcuttur. Örneğin olgunlaşmamış muzların yüksek seviyelerde dirençli nişasta içerir.
Bu da vücuda sindirim, kilo kaybı ve hastalık önleme konusunda yardımcı olur. Olgunlaşmamış muzlar, tip 2 diyabetli kişiler için de iyi bir atıştırmalıktır. Çünkü dirençli nişasta kalın bağırsakta fermente olurken iyi bakteriler yaratılır.
Bu genel bağırsak sağlığını iyileştirir ve kabızlık riskinin azalmasına, kolesterol seviyelerinin düşmesine ve kolon kanseri riskinin azalmasına yol açar.
Muz ne kadar yeşilse glisemik indeksi o kadar düşüktür. Yani vücudunuzun onu glikoza (kan şekerine) parçalaması daha uzun sürer.
Böylece kan glikozunuz daha yavaş, daha kademeli bir şekilde salınır. Öte yandan, bir muz daha sarı veya olgunsa, sindirimi daha kolay demektir. Ancak yeşil muz yiyen bazı kişiler, şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sindirim sorunları yaşayabilir.
Olgun ve aşırı olgunlaşmış muzlar hala sağlıklı atıştırmalıklar olarak kabul edilir ve kalp hastalığı riskini azaltmak gibi sağlık yararları da bulunuyor.
Ek olarak, bir muz ne kadar olgunlaşırsa ve kahverengiye dönmeye başlarsa, antioksidan içeriği de o kadar yüksek olur.