Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme, en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle tükettiğimiz her besinin ayrı bir önemi vardır.
Her besinde vitamin ve mineral bulunur. Ancak bazı vitaminler ve mineraller, vücudumuza muhakkak almamız gerekenler arasındadır.
The Lancet Global Health dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, milyarlarca insanın tüketmediği 7 besin ortaya çıktı.
İşte tüketilmeyen o besinler...
TÜKETİLMEYEN 7 BESİN
1- Kalsiyum: Kalsiyum, vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli minerallerden biridir. Kalsiyumun en temel görevi, diş ve kemik sağlığını koruduğudur.
Kalsiyum eksikliği; hafıza sorunlarına, kalp ritim bozukluklarına, halsizliğe, tansiyon sorunlarına, dişlerin güçsüzleşmesine ve kemik erimesi riskine neden olduğundan, kalsiyum alımı önemlidir.
Chia tohumu, soya sütü, badem, kuru incir, brokoli, bamya, portakal, roka, susam, süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, somon ve tahin tüketmek, kalsiyum miktarını artırır.
2- Folat: Folik asit olarak bilinen folat dönüşüme uğrar ve B9 vitamini ortaya çıkar. Vücut için önemli bir yere sahip olan folat, hücre oluşumu ve büyümesi için önemlidir.
Folat eksikliği; düzensiz kalp atışına, nefes darlığına, saç dökülmesine, baş ağrısına ve ağız yaralarına neden olduğundan, folat alımı önemlidir.
Ay çekirdeği, yumurta, kuşkonmaz, brüksel lahanası, ıspanak, tropikal meyveler, brokoli, greyfurt, kepekli ekmek, makarna, mercimek tüketmek, folat miktarını artırır.
3- İyot: İyot, tiroid hormonları, kemik ve beyin gelişimi için önemli olan elementlerden biridir. Vücut tarafından üretilmeyen bu element, besin yoluyla alınır.
İyot eksikliği; tiroit sorunlarına, büyüme geriliğine, zeka fonksiyonlarında bozulmaya, düşük veya erken doğuma neden olduğundan, iyot alımı önemlidir.
Ispanak, pazı, şalgam, kuru fasulye, kabak, sarımsak, yumurta, süt ürünleri ve karides gibi ürünleri tüketmek, iyot miktarını artırır.
4- Demir: Vücuda oksijen taşınması ve büyüme ve gelişme için önemli olan minerallerden biri de demirdir. Demir mineralinin günlük alımı oldukça önemlidir.
Demir eksikliği; kansızlığa, kalp atışında düzensizliğe, kronikleşen halsizliğe, nefes darlığına, baş ağrısına ve saç dökülmesine neden olduğundan, demir alımı önemlidir.
Kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer, nohut, mercimek, börülce, kuru fasulye, yumurta, keçiboynuzu pekmezi, kuru kayısı, kekik, greyfurt, çilek ve bitter çikolata tüketmek, demir miktarını artırır.
5- Magnezyum: Magnezyum, kas ve sinir fonksiyonu, kan şekeri, kan basıncı, kemik ve DNA yapımı için en önemli minerallerden biridir.
Magnezyum eksikliği; kalp krizine, felce, kemik erimesine ve diyabete neden olacağından, magnezyum alımı önemlidir.
Badem, kaju, kabak çekirdeği, ıspanak, chia tohumları, yeşil yapraklı sebzeler ve fıstık ezmesi tüketmek, magnezyum miktarını artırır.
6- Niasin: B3 vitamini olarak bilinen niasin, beyin, cilt, sinir ve sindirim sistemi sağlığı için en önemli kaynaklardan biridir.
Niasin eksikliği; yorgunluğa, depresyona, baş ağrısına ve birtakım sinir sistemi sorunlarına yol açtığından, niasin alımı önemlidir.
Yer fıstığı, kırmızı et, muz, esmer pirinç, kabak çekirdeği, somon gibi besinlerin tüketimi, niasin miktarını artırır.
7- Riboflavin: B2 vitamini olarak bilinen riboflavin, sinir sistemini, vücudun enerji üretimini, bağışıklık sistemini, saç ve cildi korur.
Riboflavin eksikliği; çarpıntıya, baş ağrısına, halsizliğe, ağız yaralarına, iştah kaybına ve cilt sorunlarına yol açtığından, riboflavin alımı önemlidir.
Süt, peynir, yoğurt, yağsız et, tavuk göğsü, patates, havuç, somon, ıspanak, brokoli, mercimek, kinoa, badem, mantar ve domates tüketimi, riboflavin miktarını artırır.