Memurların ek iş yapması yasak mı, cezası nedir? Memurlar ek işte çalışabilecek mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memurların ek iş yapması bazı sınırlamalara tabi. Ancak, memurlara mesai saatleri dışında da çalışma yolunun açıldığı, konunun AK Parti istişare toplantısında gündeme geldiği öğrenildi. Peki, Memurların ek iş yapması yasak mı, cezası nedir? Memurlar ek işte çalışabilecek mi?

Google Haberlere Abone ol
Memurların ek iş yapması yasak mı, cezası nedir? Memurlar ek işte çalışabilecek mi?

Memurların ek yapması yasak mı, cezası nedir? 657 sayılı kanunun 28. maddesinde, "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç)." ifadeleri yer alıyor. Ancak AK Parti'nin istişare toplantısında, memurlara mesai saatleri dışında da çalışma yollarının açılacağı görüşüldüğü öne sürüldü. Peki, Memurlar ek işte çalışabilecek mi? İşte detaylar...

MEMURLARIN EK İŞ YAPMASI YASAK MI, CEZASI NEDİR?

Konuya ilişkin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesi şöyle:

"Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.

Memurların ek iş yapması yasak mı, cezası nedir? Memurlar ek işte çalışabilecek mi?

Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.

Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler."

Memurların belirtilen işleri yapması halinde verilen cezalar, uyarı, kınama, kademe ilerlemesinin durdurulması gibi hafif olabiliyorken, görevden uzaklaştırma, aylıktan kesme, kadee ilerlemesinin geri alınması ve hatta görevden çıkarılma gibi ağır disiplin cezaları da verilebiliyor.

MEMURLAR EK İŞ YAPABİLECEK Mİ?

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; memurlara mesai dışlında çalışmanın yolu açılıyor.AK Parti istişare toplantısında konunun gündeme geldiği belirtildi. Milletvekillerinin, mesai saatleri dışında özel işletmelerde kaçak ve kayıt dışı çalışan memurlara da bir düzenleme yapılması gerektiğini kaydettiği bildirildi.

Haberin detaylar şöyle...

Burada mevcut yasalardan dolayı devletin kayba uğradığı, memurların özel sektörde de çalışmalarının önünü açacak esnek bir düzenleme gerektiği, bu yolla devletin de gelir sağlayabileceği belirtildi. Mevcut uygulamada kamu personelinin özel sektörde başka bir işte çalışması kanunen yasak. Ek iş yapan bir devlet memuru, kurallara aykırı davrandığı için disiplin cezası alıyor.

Ceza, genellikle uyarı, kınama, kademe ilerlemesinin durdurulması gibi hafifm cezalardan, ağır disiplin cezalarına kadar değişebiliyor. Ağır disiplin cezaları arasında ise görevden uzaklaştırma, aylıktan kesme, kadee ilerlemesinin geri alınması ve hatta görevden çıkarılma gibi cezalar yer alıyor. Buna rağmen öğretmen, avukat, doktor, hemşire vb. meslek sahipleri hafta sonu ya da mesai saati dışı başka işlerde çalışıyor. Mesela, öğretmenler özel ders verirken, dershanelerde kayıt dışı istihdam ediliyor. Avukatlar hukuki danışmanlık yaparken, sağlık personeli de özel kliniklerde belirli bir komisyon karşılığı hizmet verebiliyor.

Etiketler ek memur
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin