Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Köroğlu, Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak atandı. Bunun üzerine maslahatgüzar, geçici maslahatgüzar ve büyükelçi arasındaki farklar merak konusu oldu. Peki, Maslahatgüzar ne demek? Maslahatgüzar ne iş yapar, görevi ne? İşte Maslahatgüzar ile büyükelçi arasındaki fark...
MASLAHATGÜZAR NE DEMEK?
Maslahatgüzar, genellikle çeşitli sebeplerden ötürü büyükelçi atanmayan ya da atanamayan bir ülkeyle diplomatik ilişkileri yürütmek üzere görevlendirilen veya misyon şefinin yokluğunda ona vekalet eden diplomata verilen addır.
Maslahatgüzar, genellikle, misyondaki misyon şefinden sonra en yüksek rütbeli ikinci kişidir ve görev başında bulunamadığı zamanlarda büyükelçinin veya diğer düzeydeki misyon şefinin makamına vekalet etmekle yükümlüdür. Bu duruma "geçici maslahatgüzar" adı verilir. Bunun yanında, iki ülke arasındaki ilişkilerin zayıf olduğu durumlarda bir "sürekli maslahatgüzar" da misyon şefi olarak atanabilir. Sürekli maslahatgüzar ise, görevlendirme mektubunu görev yapacağı ülkenin dışişleri bakanına sunar.
Maslahatgüzarların statüsü, 1961'de Viyana'da imzalanan Diplomatik İlişkiler üzerine Viyana Konvansiyonu'nda belirlenmiştir.
MASLAHATGÜZAR NE İŞ YAPAR, GÖREVİ NE?
Maslahatgüzarın görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- İki ülke arasındaki diplomatik iletişimi sürdürmek.
- Ülkesinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek.
- Büyükelçiliğin günlük işleyişini denetlemek.
- Resmi toplantılara katılmak ve raporlar hazırlamak.
MASLAHATGÜZAR İLE BÜYÜKELÇİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Büyükelçi, bir ülkenin en üst düzey diplomatik temsilcisi ve devlet başkanı tarafından atanan kişiyken, maslahatgüzar büyükelçinin olmadığı durumlarda vekalet eden diplomattır.
MASLAHATGÜZARIN TARİHÇESİ
Modern kullanımda, maslahatgüzar, tıpkı diğer diplomatlar gibi, kendi ülkelerini temsil etmekle birlikte büyükelçilerden farklı olarak, devlet başkanlarının kişisel temsilcileri değillerdir. Rütbe ve öncelik dışında, maslahatgüzar, diğer diplomatik temsilcilerle aynı ayrıcalıklara ve dokunulmazlıklara sahiptir.
Ancak, nadir tarihi koşullarda, maslahatgüzar unvanı, genellikle bir yerleşik tarafından üstlenilen daha önemli bir koloniyel rolde kullanılmıştır. Bu nedenle, Annam-Tonkin'de (şu anki Vietnam'ın büyük bir kısmı), 1875'ten itibaren Huế'deki yerel hükümdarın başkenti olan yerdeki ilk Fransız maslahatgüzarlardan biri (üç dönem) 11 Haziran 1884 tarihinde atanan ilk genel temsilci olarak görevlendirilmiştir. Bu, 25 Ağustos 1883 tarihinde Annam ve Tonkin üzerindeki Fransız himayelerinin (orta ve kuzey bölgeler) başlamasından bir yıl kadar kısa bir süre sonra, Çin İmparatorluğu'na bağlılıklarının sona ermesiyle gerçekleşmiştir.
Fransızca'da, maslahatgüzar terimi, geniş anlamıyla bir iş alanında daha az veya daha çok geçici sorumluluğu olan bir kişiyi tanımlamak için diplomatik dışında da kullanılabilir.