Kurban Bayramı'nda tavuğa hücum: Kıymanın kilosu 700 lirayı bulunca vatandaş kanata yüklendi, İstanbul'da yine tükendi

Alım gücünün dibe vurması sonrasında kırmızı et fiyatları da uçtu. Kıymanın bile kilosunun 700 lirayı bulması üzerine vatandaşlar beyaz ete hücum etti. Kurban Bayramı tatilini İstanbul'da geçirenler kasap ve marketlerde tavuk kanadı bulmakta zorlandı. Kasaplar ise "Arife gününden bir gün önce sevkiyat durdu" diyerek isyan etti.

Google Haberlere Abone ol
Kurban Bayramı'nda tavuğa hücum: Kıymanın kilosu 700 lirayı bulunca vatandaş kanata yüklendi, İstanbul'da yine tükendi

İstanbul'da, semtine göre değişiklik göstermekle birlikte dana kıymanın kilogramı 550 ile 700 lira, dana kuşbaşının kilogramı 580 ile 720 lira, kemikli kuzu etinin kilogramı ise 550 ile 590 lira arasında satılıyor.

Beyaz et ise kırmızı ete göre daha uygun satılırken, bütün tavuğun fiyatı 80 ile 100 lira, tavuk budunun kilogram fiyatı 90 ile 120 lira, tavuk pirzolasının kilogram fiyatı 130 ile 160 lira, tavuk kanadının kilogram fiyatı ise 230 ile 270 lira arasında değişiyor. Kırmızı et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle beyaz ete olan talep arttı. Ramazan Bayramı tatilinde ortaya çıkan kasap ve marketlerde tavuk kanadı bulunamama sorunu, 9 günlük Kurban Bayramı'nın son günlerinde tekrar yaşandı. Uzun bayram tatilinde İstanbul'da kalıp pikniğe gidenlerin ilk tercihi ise tavuk oldu. Bu durum, tavuk kanadı stoklarının hızla tükenmesine yol açtı.

SON SEVKIYAT 15 HAZİRAN'DA

Tavuk kesim ve satışı yapan firmalar, Kurban Bayramı süresince çalışmadı ve satıcıların son siparişleri arife günü olan 15 Haziran Cumartesi günü teslim edildi. Satılmama ve elde kalma ihtimalini göz önünde bulundurarak az sayıda sipariş veren market ve kasaplarda talep fazla olunca, stoklar kısa sürede tükendi. Durum böyle olunca tatilin son günlerinde vatandaşlar tavuk kanadı bulamadı.

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası ile Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) yetkililerinden alınan bilgilere göre, Kurban Bayramı'nın sona ermesiyle birlikte kesim ve satış yapan fabrikalar tekrar çalışmaya başladı ve ilk sevkiyatlar bugünden itibaren kasap ve marketlere ulaşacak. Sevkiyatların yeniden başlamasıyla birlikte İstanbul'da yaşanan tavuk kanadı sorununun son bulması bekleniyor. Pikniğe giderken kanat almak isteyen ancak bulamayan vatandaşlar ise diğer beyaz et ürünlerini tercih etmek zorunda kalırken, bazı vatandaşlar ise kanatı daha önceden aldıkları için şanslı olduğunu söyledi.

"3 YERE GİTTİK BULAMADIK"

Ailesiyle birlikte pikniğe gelen Haluk Avcı, "Beyaz et tercih ettik, çünkü kırmızı et pahalı. Kanat bulmakta zor. Zor olduğu gibi oda pahalı, tesadüfen bulduk. 3 yere gittik bulamadık, 4'üncü de bulduk. Millet kırmızı eti yiyemiyor, kanada yöneliyor. Kanada yönelince kasap ne yapıyor, 110'a alıyorsa 200'e satıyor" dedi.

TAVUK KANADINI STOK YAPMIŞLAR

Tavuk kanadını önceden stok yaptıklarını söyleyen Mikail Tekin ise, "İşin açıkçası biz önceden stok yapmıştık. Stok yaptığımızdan dolayı bulduk, şu an zaten piyasada yok, bulunmuyor. Bayram tatilinden bir hafta öncesinden satın almıştık. Biraz tedbirliydik öyle diyelim, şanslıymışız" ifadelerini kullandı.

Ailesiyle birlikte pikniğe gelen Yaşar Çapar, "Kanat pişirecektik, hiçbir yerde kanat bulamadık. Biz de ona alternatif tavuk ciğeri, tavuk budu ve tavuk göğsü aldık, onları yiyeceğiz. Çocuklar kanat seviyor, kanat yiyorlar ama bu sefer bulamadık. İstanbul boşaldı diyorlar ama kasaplarda da kanat yok. Biz de onun niye olduğunu anlayamadık" dedi.

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin