Selamlaşma, biriyle karşılaştığımızda veya bir ortama girdiğimizde 'merhaba, 'günaydın, 'iyi geceler', ',iyi akşamlar' gibi sözcüklerle yapılır. Ayrıca selamlaşırken beden dili de kullanılır. Selamlaşma yalnızca sözlü olarak veya hem sözlü hem de hareketle de yapılabilir. Ülkemizde selamlaşırken genelde el sıkarız, yanaklarımızı tokuştururuz veya sarılırız. Bazı kültürlerde ise selamlaşma biçimi oldukça farklıdır. Öyle ki kimileri sarılmaz bile. Peki, Hangi ülke nasıl selamlaşıyor? İşte kültürlere göre en ilginç selamlaşma biçimleri...
Kültürlere göre selamlaşma şekilleri! Hangi ülke nasıl selamlaşıyor?
İnsanlar arasındaki iletişimin başlıca parçalarından biri olan selamlaşma, sözlerle veya hareketlerle ifade edilir. Her kültürün kendine özgü selamlaşma biçimleri vardır ve bu selamlaşma biçimlerinin de ayrı ayrı bir önemi bulunur. Peki, Hangi ülke nasıl selamlaşıyor? Gelin, birbirinden farklı ve ilginç geleneklere sahip kültürlere göre selamlaşma şekillerine birlikte bakalım...
KÜLTÜRLERE GÖRE SELAMLAŞMA ŞEKİLLERİ
Batı, Asya, Afrika, Orta Doğu, Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda, İskandinav ve Türk kültürlerinde selamlaşma biçimlerinden bazıları birbirlerine çok az benzese de çoğunlukla oldukça farklıdırlar.
Örneğin batı kültürlerinde selamlaşma biçimleri genellikle el sıkışma, sarılma ve öpme şeklindedir. Avrupa ve Kuzey Amerika'da en yaygın selamlaşma şekli el sıkışmadır. Yakın arkadaşlar ve aile arasındaki selamlaşmalarda ise çoğunlukla sarılma ve öpme görülür.
Orta Doğu kültüründe ise 'Barış senin olsun' anlamına gelen 'selamün ayleyküm' denilir. Bazı Arap ülkelerinde ise eller göğse götürülerek selam verilir. Diğer yandan tokalaşma da selamlaşma biçimlerindendir.
Arjantin, Şili ve Brezilya gibi Güney Amerika ülkelerinden ise bir ya da iki yanaktan öpülerek selamlaşılır. Ayrıca erkekler arasında sarılma ve sırt sıvazlama görülür.
Avustralya ve Yeni Zelanda'da ise el sıkışma şeklinde selamlaşma yapılır. Ancak 'Maori' kültüründe, burunlar ve alınlar birbirine hafifçe değdirerek selamlaşılır.
İskandinav kültüründe selamlaşma bir el sıkışmayla yapılır.
Ülkemizde yani Türk kültüründe ise tokalaşma, el öpme ve samimi bir şekilde sarılma selamlaşma olarak kabul edilir.