İnsan vücudunu etkileyebilecek 200'den fazla kanser türü vardır. Kanser, anormal hücreler büyüyüp bölündüğünde, sağlıklı doku ve organlara yayıldığında meydana gelir.
Herhangi bir hastalıkta olduğu gibi, kanser belirtilerini ne kadar erken fark ederseniz, ihtiyacınız olan tedaviyi o kadar erken alabilir ve iyileşme şansınızı artırabilirsiniz.
Ancak kanserin çok sayıda formu olduğu için çok sayıda da potansiyel belirtisi vardır. Konuşurken fark edeceğiniz bu belirtiler, bazı kanser türlerinin habercisi olabilir.
İşte konuşurken dikkat etmeniz gereken o belirtiler...
KONUŞURKEN BU BELİRTİLERE DİKKAT
Kısık ses veya ses kısıklığı, kanser semptomlarından biridir. Kanser araştırmaları bu durumu, kanser belirtileri arasında dikkat edilmesi gereken önemlilerden biri olarak listeliyor.
Ses kısıklığı özellikle kış mevsiminde soğuk algınlığında yaygın olsa da, geçmeyen ses kısıklığı muhakkak kontrol edilmeli.
3 HAFTADAN UZUN SÜRERSE...
Ses kısıklığı, ses kutusunda başlayan gırtlak kanserinin bir belirtisi olabilir. Eğer üç haftadan uzun süre ses kısıklığı yaşıyorsanız, gırtlak kanserinin riski yüksektir.
- Gırtlak kanserinin bazı belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Yutma ağrısı veya zorluğu
- Nefes darlığı veya geçmeyen öksürük
- Boğazda veya boyunda bir yumru veya şişlik
- Kilo kaybı
Bu semptomlar gırtlak kanserinin belirtileri arasında olsa da, bunların hepsi başka rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir.
Öte yandan akciğer kanseri de ses kısıklığına neden olabilir. Ses kısıklığı, akciğer kanserinin ilerlediğinin olası bir işareti olabilir.
Erken evrelerde genellikle akciğer kanserinin hiçbir belirtisi veya semptomu olmaz. Ancak belirtiler, durum ilerledikçe gelişir.
AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ
- Akciğer kanserinin diğer belirtileri şunlardır;
- Üç haftadır geçmeyen öksürük
- Uzun süredir devam eden ve giderek kötüleşen öksürük
- Tekrarlayan göğüs enfeksiyonları
- Kan tükürmek
- Nefes alırken veya öksürürken ağrı veya acı
- Sürekli nefes darlığı
- Sürekli yorgunluk veya enerji eksikliği
- İştahsızlık veya açıklanamayan kilo kaybı
- Yutma güçlüğü (disfaji) veya yutma sırasında ağrı
- Hırıltılı solunum
- Yüzün veya boynun şişmesi
- Göğüste veya omuzda sürekli ağrı
Ancak ses kısıklığına başka birçok şeyin de neden olabileceğini unutmamalısınız. Ses kısıklığının ardında larenjit, soğuk algınlığı, sesin aşırı kullanımı, sigara, asit reflüsü, alerjiler, tiroid sorunları ve yaralanmalar da olabilir.
Ses kısıklığı aynı zamanda ağız kanserinin de bir işareti olabilir. Ağız kanseri, diş etleri, dil, yanakların içi veya dudaklar dahil olmak üzere ağzınızın herhangi bir bölümünü etkiler.