Kolajen takviyesi kullananlar dikkat: Kolajenin yan etkileri ortaya çıktı

Kolajen takviyeleri özellikle kemik ve cilt sağlığı için önemli olsa da, bazı durumlarda sağlığımıza faydadan ziyade birtakım zararları beraberinde getirir. İşte kolajen takviyelerinin yan etkileri

Kolajen takviyesi kullananlar dikkat: Kolajenin yan etkileri ortaya çıktı

Kolajen, eklem sağlığını ve cilt elastikiyetini etkileyen bir proteindir. Kolajen; kemiklerde, kaslarda ve kanda bulunur.

Kolajen, gıdalarda bulunan proteinlerin yapı taşları olan amino asitleri birleştirerek, vücudumuz tarafından doğal olarak üretilir.

Ancak yaşlandıkça vücuttaki kolajen parçalanır ve vücudun üretmesi zorlaşır. Bu nedenle birçok kişi kolajen tozu, kolajen kapsülleri ya da kolajen sıvıları kullanır.

Ancak kolajen takviyeleri bazı durumlarda, sağlığımıza fayda yerine ciddi yan etkilere neden olabilir.

İşte kolajenin yan etkileri...

KOLAJEN KULLANIMININ YAN ETKİLERİ

Kolajen kullanımı her ne kadar sağlıklı olsa da, bazı dezavantajlara sahiptir. Yapılan bir araştırmaya göre kolajen takviyelerinin olası yan etkilerinden biri, böbrek taşı riskidir.

Araştırmalara göre özellikle hayvansal kaynaklardan elde edilen kolajen türlerinin aşırı alımı, böbrek taşı geliştirme riskini yüksek oranda artırır.

Kolajen takviyesi kullananlar dikkat: Kolajenin yan etkileri ortaya çıktı

Öte yandan kolajen takviyeleri, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri tetikleyebilir. Bazı kişiler kolajen aldıktan sonra şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlarla karşılaşabilir.

Kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyumu içeren kolajenin aşırı alımı, kanda kalsiyum miktarının artmasına neden olur.

Kandaki kolajen miktarının artması da hiperkalsemiyle ilişkilidir. Hiperkalsemi; mide bulantısı, kusma, halsizlik ve kafa karışıklığı gibi semptomlarla kendini gösterir.

Kolajen alımı ayrıca çok nadir de olsa karaciğerde anormalliklere yol açar. Kolajen alımı böylece, karaciğer enzimlerinde artışa neden olur ve karaciğer hasarı olarak ortaya çıkar.

Eğer kolajen takviyeleri alırken karın ağrısı, sarılık veya koyu renkli idrar gibi semptomlar yaşıyorsanız, hemen doktora görünmelisiniz.

Kolajen takviyeleri yüksek dozlarda alındığında veya belirli bileşenlere duyarlı kişiler tarafından alındığında, baş ağrısı ve baş dönmesine de neden olabilir.

Bu semptomlar vücudun takviyeye verdiği tepkinin veya diğer ilaçlarla etkileşiminin bir sonucu olabilir. Kolajen takviyesine başladıktan sonra sürekli baş ağrısı veya baş dönmesi yaşarsanız, tıbbi yardım almayı geciktirmeyin.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin