Mutluluk, şans ve huzur getirdiğine inanılan kokina çiçekleri, her yılbaşı öncesinde yeni yıla girmeden önce alınıyor. Bir efsaneye göre, eğer 1 yıl boyunca bu çiçek bozulmaz veya solmazsa, rengi değişmezse evlere huzur, şans ve bereket geleceği düşünülüyor. Yıl sonuna kadar çiçeğin renginde bir değişim olmazsa o kişinin ev sahibi olacağına inanılıyor. Ancak kokina çiçeğine 1 sene boyunca solmasını engellemek ve bakmak oldukça zor. Peki, Kokina çiçeğine nasıl bakılır? Kokinanın solmaması için ne yapılmalı?
KOKİNA ÇİÇEĞİNE NASIL BAKILIR?
Işık: Kokina çiçeği dolaylı ışık sever, doğrudan ışık sevmez. Bundan dolayı doğrudan güneş alan bir yere koymayın. Aydınlık bir ortamda, dolaylı gün ışığı alan bir yerde tutun.
Su: Fazla suyu sevmeyen kokinanın toprağı nemli olmalı fakat sulamadan önce toprağın üst kısmının kuru olup olmadığı kontrol edilmeli. Özellikle kış aylarında sulama miktarını azaltabilirsiniz.
Toprak ve saksı: Suyu tutmayan, geçirgen bir toprakta bakılmalı. Bunun için drenaj deliği olan bir saksı tercih edebilirsiniz.
Sıcaklık ve nem: Orta düzeyde nemi seven kokina için, aşırı kuru ortamlarda yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Bu çiçekler, 15-25 derece arasındaki sıcaklıklarda sağlıklı bir şekilde yetişir. Çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda bulundurmayın.
Temizlik ve budama: Kokinanın yaprakları kuruduğunda düzenli olarak temizleyin. Gerektiğind budama da yapabilirsiniz.
Gübre: İlkbahar ve yaz aylarında, ayda bir kere sıvı gübre verebilirsiniz. Fakat kış aylarında gübrelemeye gerek yoktur.
KOKİNA ÇİÇEĞİ ÖZELLİĞİ NEDİR, NEREDE YETİŞİR?
Antalya, Antakya gibi şehirlerde ve çevrelerinde yaygın olarak tanınan kokina çiçeği, aktarlarda kurutulmuş bir şekilde de satılır. Kokinanın idrar sökücü etkisi olduğuna, böbreklerde taş oluşumunu engellediğine inanılmaktadır. (Ancak kokina çiçeğindeki kırmızı meyvelerin zehirli olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir.) Diğer yandan yılbaşı öncesinde alınan kokina çiçeğine bir yıl boyunca solmadan ve bozulmadan bakıldığında, ev sahibi olunacağına ve şans, mutluluk, huzur elde edileceğine inanılmaktadır.
KOKİNA ÇİÇEĞİ NEDEN ALINMAZ?
Uzmanlar, kokina çiçeğinin kırmızı meyvesinin zehirli olabileceğini söylemektedir. Küçük bebeği veya evcil hayvanı olanların özellikle dikkat etmesi gereklidir. Yutulduğu zaman mide bulantısı ve kusma yapabileceği belirtilmektedir.
KOKİNA ÇİÇEĞİ NEDEN İPLE BAĞLANIR?
Kokina çiçeğinin iple bağlanarak bir buket oluşturulması, şans, mutluluk ve bereketin birbirine bağlandığı anlamına gelir.
KOKİNA ÇİÇEĞİ UĞURSUZLUK GETİRİR Mİ?
Tam tersi bu çiçeğin uğur getirdiğine, 1 yıl boyunca solmadan, yapraklarını dökmeden tazeliğini koruduğunda o kişinin ev sahibi olunacağı inanılır.
KOKİNA BUKETİ SUYA KONUR MU?
Suya çok fazla ihtiyaç duymayan kokina, haftada 1-2 kere aşırıya kaçmadan sulanabilir. Bundan dolayı en mantıklısı saksıda büyütmektir.
KOKİNA ÇİÇEĞİ BATIL İNANÇ MI?
Kokina çiçeğinin şans getirdiğine inanmak yönünde bir efsane vardır.
ATEŞ DİKENİ VE KOKİNA AYNI MI?
Ateş dikenindeki meyveler, yeni yıl zamanı satılan ve yılbaşı çiçeği olarak da bilinen kokina bitkisini, daha doğrusu dikenli çalı türünü süslemekte kullanılır.