Yılanların avlarını yakalayıp yutmalarını sağlayacak kolları yoktur. Yılanlar, avlarını yutarken aslında avın üzerine doğru hareket ederler. Normalde çevrede hareket ederken olduğu gibi, vücutlarını öne doğru iterek avlarını mideye doğru iterler.
Kocaman canlıları hüp diye yutuyorlar: Avlarını yutup sindirmek yılanlar için en kolay şey. Yılanlar kendilerinden büyük canlıları nasıl yutuyor?
Pek çok yırtıcı tür, kendilerinden büyük canlıları avlayıp tüketir. Aslanlar ve kaplanlar gibi hayvanlar, avlarını önce küçük parçalara ayırarak yer. Fakat yılanlar, avlarını parçalara bölecek uzuvlara sahip bir hayvan değildir. Buna rağmen birçok yılan türü, kendilerinden büyük avları yakalayıp yer ve sindirir. Peki, yılanlar bu mucizevi olayı nasıl yapıyor? İşte yanıtı...
Bilimsel araştırmalar, büyük avları yutan yılanların sindirim süreçlerinde yeni dokular oluşturduğunu ortaya koymuştur. Pitonlar ve boa yılanları gibi türler, avlarını yuttuktan sonra yeni kalp dokuları, mide dokuları ve damarlar üreterek bu organlarını büyütürler. Bu sayede avlarını daha hızlı sindirebilirler. Sindirim işlemi tamamlandığında ise fazla dokular parçalanıp sindirilir, bu da yılanların enerji tasarrufu yapmalarını sağlar.
Yılanların sindirim sistemleri oldukça gelişmiştir; avlarının neredeyse tamamını sindirebilirler. Eğer avları bir memeli ise, sindirim sürecinden geriye sadece tüyler ve tırnaklar kalır. Kemikler de dâhil olmak üzere avın tüm dokuları yılanlar tarafından sindirilir ve emilir.
Özellikle pitonlar ve boa yılanları gibi türlerde, avlarını yedikten sonra kalp, mide ve damarlar hızla büyür. Yeni dokuların üretilmesiyle yılanlar, sindirim sürecinde ihtiyaç duydukları organları büyütür. Bu esnek yapı, yılanların büyük avları sindirme kapasitelerini maksimuma çıkarır.