Bedelli askerlik yapacak olanların gündeminde kışlasız askerlik var. Sosyal medya platformu X'te, Türkiye'de bedelli ücretini ödeyenlerin 28 gün askerlik yapmasına rağmen, gurbetçilerin böyle bir zorunluluğu bulunmadığı yönünde paylaşımlar yapıldı. Bunun üzerine birçok vatandaş, kışlasız bedelli askerlik yasasının çıkmasını beklemeye başladı. Bu yasa ile Türkiye'deki ve yurt dışındaki vatandaşlar arasındaki eşitsizliğin giderilmesi ve iş kayıplarına son verileceği düşünülüyor. Söz konusu 28 günlük bedelli askerlikte kışla hizmetinin kaldırılmasını içeren kanun teklifini, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen sunmuştu. Peki, Kışlasız bedelli askerlik nedir, gelecek mi 2024? Kışlasız bedelli nasıl oluyor, yasalaştı mı?
KIŞLASIZ BEDELLİ ASKERLİK NEDİR, GELECEK Mİ 2024?
Milli Savunma Bakanlığı, 2024 yılı için bedelli askerlik ücretini 217 bin 871 lira 4 kuruş olarak belirledi. Bilindiği üzere bedelli ücretini ödeyenler 28 gün askerlik yapıyor. Ancak kimileri, kışlasız bedelli askerlik uygulamasına geçilmesini talep ediyor. Öyle ki yurt içinde hem bedelli ücretin ödendiği hem de 28 günlük kışla eğitimi alınmasına rağmen, yurt dışındaki gurbetçilerin böyle bir zorunluluğu olmadığı öne sürüldü. Bundan dolayı kışlasız bedelli askerlik talepleri yeniden gündem oldu.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, 28 günlük kışla hizmetinin kaldırılmasına ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunmuştu. Ekmen, “Teklif ile bedelli askerlikteki kışla hizmetinin kaldırılması, yükümlülerin iş ve sosyal hayatlarındaki olumsuz etkileri en aza indirecek, devletin de gereksiz harcamalardan kaçınmasını sağlayacaktır.” dedi.
Ancak kışlasız bedelli askerlik konusu ile ilgili yeni bir gelişme yaşanmadı. Konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmesi durumunda haberimizde yer vereceğiz.
KIŞLASIZ BEDELLİ NASIL OLUYOR, YASALAŞTI MI?
Kışlasız bedelli askerlik yasalaşmadı. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, TBMM'ye konu ile ilgili kanun teklifini sunmuştu. Ekmen, bedelli askerlikten faydalanan birçok kişinin iş kaybı yaşamasına ve profesyonel yaşamlarında ciddi aksamalara yol açtığını belirterek şunları söylemişti:
"Bu süre, hem maddi kayıplara neden olmakta hem de yükümlüler açısından uzun süreli projelerde ve görevlerde yer alamama gibi sonuçlar doğurmaktadır. Bu durum sadece iş kaybı yaratmakta, devlet için de ek bir maliyet oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Kışlaya katılan her bedelli asker için devletin barınma, beslenme, eğitim ve diğer lojistik ihtiyaçları karşılaması gerektiğine dikkat çeken Ekmen, “Bu, devlet için önemli bir mali yük anlamına gelmektedir. Bu yükün ortadan kaldırılması, kaynak kullanımı açısından da doğru olacaktır. Ayrıca, 28 günlük kışla hizmetinin yeterli derecede askeri bilgi ve beceri kazanılması, savunma yetenekleri ve güvenlik açısından da yetersiz olduğu açıktır. Bu gerekçelerle, bedelli askerlik uygulamasında 28 günlük kışla hizmetinin kaldırılması, yükümlülerin iş ve sosyal hayatlarındaki olumsuz etkileri en aza indirecek devletin de gereksiz harcamalardan kaçınmasını sağlayacaktır.”
Kışlasız bedelli askerlik uygulaması çıkmadığı için detaylar bilinmiyor. Ancak söz konusu uygulama ile 28 günlük kışla eğitiminin olmaması, yalnızca bedelli ücretinin ödenmiş olmasının amaçlandığı söylenebilir.