DİRENÇLİ NİŞASTA NEDİR?
Nişasta bir karbonhidrattır ve birçok gıdadaki en önemli besin ve rezerv karbonhidrattır. Kısaca açıklamak gerekirse, diğer şeylerin yanı sıra makarna, patates ve tahıllarda bulunan doğal bir polisakkarittir.
Bu nişastalı gıdalar soğuduğunda parçalanma ürünü olarak dirençli nişasta oluşur. Sindirilmeyen nişasta, kullanılmadan ince bağırsaktan geçerken bir çeşit lif haline gelir. Vücutta dirençli nişasta liflere benzer şekilde davranır. Lif, sindirilmeyen veya dirençli nişastası nedeniyle sizi daha uzun süre tok tutar.
Ayrıca iyi ve sağlam bağırsak florası için de idealdir. Bir gün önce hazırlanan makarnanın kalorisi daha düşük olmasının yanı sıra sağlığa da faydaları vardır: Önceki günkü makarna, bağırsak florasının bozulmamasını sağlar ve kan şekeri düzeyleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Dirençli nişasta kalın bağırsağa girip orada parçalanırsa, bütirik asit olarak da bilinen kısa zincirli yağ asidi bütirat üretilir. Bütirik asit bağırsak mukozası için en önemli enerji kaynağıdır: İltihaplanmaya karşı korur ve sağlıklı bağırsak florasını destekler.
Dirençli nişastanın kan şekeri seviyeleri üzerinde de olumlu bir etkisi olduğu iddia edilmektedir.