Kayyum mu kayyım mı TDK? Kayyum nasıl yazılır, doğru yazılışı ne?

Son zamanlarda belediyelere yapılan kayyum atamalarından sonra, söz konusu kelimenin nasıl yazıldığı merak konusu oldu. Kimileri bu kelimeyi kayyum olarak kullanırken kimileri kayyım olarak kullanıyor. Peki, Kayyum mu kayyım mı TDK? Kayyum nasıl yazılır, doğru yazılışı ne? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Kayyum mu kayyım mı TDK? Kayyum nasıl yazılır, doğru yazılışı ne?

Yazılışı en çok karıştırılan kelimelerin başında kayyum veya kayyım yer alıyor. Türk Dil Kurumu'na göre sözcüğün doğru yazılışı, son zamanlarda artan kayyum atamalarından sonra araştırma konusu oldu. Arapça kama (durmak) kökünden gelen kelime kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türedi. Kamu görevlisi sayılan bu kişiler, yasalarla bazı durumlarda başkasına ait işi yapmak için vekilen atanıyor. Peki, Kayyum mu kayyım mı TDK? Kayyum nasıl yazılır, doğru yazılışı ne?

KAYYUM MU KAYYIM MI TDK?

Türkçe Sözlük'ün 12. baskısını yayımlayan Türk Dil Kurumu (TDK), bazı kelimelerin yazımını güncelledi ve kayyum", "kayyım" olarak değiştirildi.

Kayyum mu kayyım mı TDK? Kayyum nasıl yazılır, doğru yazılışı ne?

KAYYIM NEDİR?

Doğru yazılışı ile kayyım, yasalar tarafından belirlenen bazı hallerde, başkasına ait bir görevi yerine getirmek ya da bir malı idare etmek için ataması yapılan kimseler için kullanılır. Kamu görevlisi olarak sayılan bu kişiler, genellikle ilgili biriminin en yüksek mal memurudur. Bundan dolayı genel olarak illerde defterdar olarak, ilçelerde ise mal müdürü olarak görevlerini yürütür.

Bununla birlikte, Türk Dil Kurumu (TDK), aynı zamanda Arapça bir kelime olan kayyum kelimesini iki anlamda kullanmıştır. Kavramın eski kullanımı “cami hademesi” anlamına gelirken, hukuksal açıdan “belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse” olarak tasvir edilmiştir. Kayyım, idare eden anlamına gelen çeşitli sıfatları karşılamakta ve hukuksal bir kavram olarak kullanılmaktadır. Kayyum ise Allah’ın 99 isminden biridir.

BELEDİYELERE KAYYIM ATAMASI

5393 sayılı Belediye Kanunu belediye yönetimleri ile ilgili olarak, belediye başkanlığının boşalması halinde yapılacak işlemleri karara bağlamıştır. Bu bağlamda, kanunun 45. maddesine göre meclis içinden belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılması öngörülmüştür. Bununla birlikte, kanun belediye başkanlığının boşalması durumdaki bazı hallerde yerine yeni başkanının belirlenememesi durumunu öngörerek bir sonraki 46. maddede, belediye başkanlığı makamına büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından seçilme yeterliliğine sahip birinin görevlendirileceğini belirtmiştir. 2016 yılında Resmî Gazetede yayımlanan 674 sayılı KHK ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’na bazı hükümler eklenerek terör faaliyetlerinin neden olduğu görevden alınmalar dolayısıyla boşalan belediye başkanlığı makamının doğrudan 5393 sayılı kanunun 46. maddesine göre doldurulacağı karara bağlanmıştır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin